spinner

Een muzikaal portret van Purbayan Chatterjee

do 29 mei 2008

Aanstaande vrijdag 30 mei (om 20:00) staat in het programma Gharana, sitarspeler Purbayan Chatterjee uit Calcutta in de schijnwerpers. Hij wordt al zeker tien jaar als een van de absolute topsitaristen van India beschouwd, maar is toch nog maar 31 jaar, naar Indiase maatstaven een leeftijd waarop het beste van een artiest zich eigenlijk pas begint te manifesteren.
Purbayan
Chatterjee behoort tot de befaamde Senia Maihar Gharana, de school rond het muzikale genie Baba Allauddin Khan (1862[?]-1972), guru van grootheden als z’n zoon Ali Akbar Khan (1922) op sarod, z’n dochter Annapurna Devi (1926) op sarod, Panannal Ghosh (1911-1960) op bansuri en Ravi Shankar (1920) en Nikhil Banerjee (1931-1986) op sitar.
Naast onder meer de prachtig opgenomen en uitgevoerde raga Puriya, te horen in de tweede helft van het programma, schetst Pieter de Rooij een muzikaal portret van Purbayan Chatterjee, aan de hand van een interview van begin april 2008, waarin Purbayan Chatterjee spreekt over z’n carrière en over z’n muziek in een snel veranderend India. Purbayan Chatterjee is een zeer veelzijdig muzikant. Naast zijn concerten met Noord-Indiase ragamuziek speelt hij ook in combinatie met muzikanten uit de Zuid-Indiase ragatraditie en participeert hij wereldwijd in allerlei fusionprojecten van diverse wereld- en jazzmuzikanten. In het muzikale portret is hij in al deze hoedanigheden te horen. Aan bod komt onder meer het recent door hem opgerichte Shastriya Syndicate. Dit ensemble van muzikanten uit de Noord- en Zuid-Indiase ragatraditie maakt de klassieke ragamuziek makkelijker toegankelijk voor een luisteraarspubliek dat niet vertrouwd is met Indiase ragamuziek. Ook wordt ingezoomd op zijn duet-vertolkingen met veena-speelster Jayanthi Kumaresh, violiste Kala Ramnath en fluitist Shashank. De muziek en de invloed van zijn vader Partha Chatterjee, ook sitarist, en diens goeroe, de legendarische Senia Maihar sitarist Nikhil Banerjee, komen uiteraard ook uitgebreid aan bod.
Klik hier voor de speellijst.
Gharana, vrijdag 30 mei, 20.00-21.30