spinner

Een os op het dak 22: De Os in tijden van Corona

ma 28 dec 2020
Thema: Hedendaags | Modern

Vandaag de tweeëntwintigste aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

Afgelopen december vierde (alt)violist en componist Ig Henneman haar 75e verjaardag. Eigenlijk zou deze herdacht worden met een portretconcert in het Orgelpark in Amsterdam, maar corona gooide roet in het eten. Wel verscheen de cd Solo Songs for Instruments, met 5 nieuwe stukken, geïnspireerd op poëzie.

Ook de Amerikaanse sopraan Katherine Dain bracht een cd uit, met moderne muziek. Hierop staat voornamelijk Frans repertoire, maar ook muziek van de Fins/Franse Kaija Saariaho. Bijzonder zijn de zelden gehoorde liederen van Claire Delbos, de eerste echtgenote van Olivier Messiaen.

Het Britten Jeugd Strijkorkest sluit ook het jaar 2020 af met een nieuwe cd, vernoemd naar het Concert voor strijkers van Nino Rota. Van de Amerikaanse Molly Pease verscheen de cantate Inner Astronomy, met acht stukken voor zangerskwartet en strijkkwintet, op gedichten van haar vader. Hij schreef deze toen hij in een depressie zat vanwege zijn pogingen af te kicken van een verslaving. De betoverende stemmenweefsels drijven elke boze gedachte onherroepelijk naar de achtergrond.