spinner

Een uur lang Bach vanaf de Domtoren

do 28 okt 2021
Thema: Oud
Genre: Barok
Componist: Johann Sebastian Bach

Vrijdag 29 oktober speelt Arie Abbenes van 16.00 tot 17.00 uur muziek van Bach vanaf de Domtoren in Utrecht. Eerder op de dag heeft de Concertzender de duizendste aflevering uitgezonden van een van zijn bekendste en populairste programma’s: Geen dag zonder Bach. De vrijdagbespeling van het Domcarillon staat deze week in het teken van dit bijzondere programma.

1000e Geen dag zonder Bach
Op 5 november 2012 was op de Concertzender de eerste uitzending van Geen dag zonder Bach te horen. Sindsdien is iedere werkdag tussen 13.00 en 14.00 uur gevuld met muziek van Johann Sebastian Bach, van zijn ooms, zonen, leraren en leerlingen en volgelingen. Nu, negen jaar later, heeft het trouwe team van vrijwilligers de duizendste aflevering van het dagelijkse programma gemaakt.

Deze week is Arie Abbenes, oud-beiaardier van de Dom in Utrecht, gevraagd voor de vrijdagbespeling vanwege de vakantie van Malgosia Fiebig. “In de ruim 50 jaar dat ik het beiaard bespeel, heb ik vele bewerkingen van Bachs muziek gemaakt voor mijn instrument. Elke noot van Bach staat als een huis, deze moet je dan ook met bescheidenheid aanpassen. Voor het programma van vrijdag heb ik vier heel verschillende genres uitgekozen”, vertelt Abbenes. “Ik luister elke dag naar de Concertzender. Geen dag zonder Bach vind ik een voortreffelijk programma met een fijne presentatie. Voor mij is de Concertzender een verademing en ik vind het heel belangrijk voor de muziek in Nederland.” Het concert wordt door de Concertzender opgenomen en in latere afleveringen van Geen dag zonder Bach uitgezonden.

Themakanaal Concertzender
Op de website en in de app van de Concertzender kun je nu alle uitzendingen van Geen dag zonder Bach achter elkaar beluisteren via het themakanaal. Dat is 41 dagen nonstop Bach in je oren! Met de themakanalen van de Concertzender kun je per muziekgenre genieten van de verscheidene muziek die op de Concertzender is te horen.

De Concertzender is er voor muziekliefhebbers die het avontuur niet schuwen. Onder het motto ‘herkennen en verkennen’ schotelt de Concertzender de luisteraar dagelijks een breed muziekpalet voor, van bekend tot nog onbekend, van jazz tot wereldmuziek, van stokoude klassieke muziek tot hedendaagse ‘klassiekers’, en alle mogelijke mengvormen daarvan. De Concertzender is een radiozender, een opnameproducent én een online muziekarchief.

 

Luister vrijdag 29 oktober om 13.00 uur naar de duizendste aflevering van Geen dag zonder Bach