spinner

Ensemble SCALA

za 2 mrt 2019
Thema: Hedendaags
Genre: Moderne muziek

zo 3 maart 2019, 11:00
Muziekgebouw Amsterdam:

Microfobia

Van dit concert is nog geen uitzenddatum bekend.

Wie is bang voor kleine toonafstanden? Met deze reeks intrigerende werken is daar in ieder geval weinig reden toe. Op het programma staat namelijk een prachtig klassiek modern werk van de Amerikaanse componist Ezra Sims, getiteld Night Piece en een mooi rond stuk met lange lijnen van de Nederlandse componist Arnold Marinissen, getiteld Rapprochement.

Daarnaast zijn er premières van de Amerikaanse componist Aaron Krister Johnson en van de Roemeense componist Sebastian Dumitrescu, die beiden veel ervaring hebben met microtonale muziek. En als klap op de vuurpijl een geleide improvisatie van Melle Weijters voor het voltallige ensemble in een reine stemming die in het Engels het best omschreven kan worden als ‘just intonation’.

Ensemble SCALA brengt in dit concert composities gebaseerd op een verschillende verdeling van het octaaf. Zo klinken er naast de vijfdetonen van het 31toonssysteem ook kwarttonen van het 24-toonssysteem, derdetonen van het 19-toonssysteem en de volledig zuivere tonen van de boventoonreeks Een concert vol microtonen dus.

Programma

Ezra Sims Night Piece: in girum imus nocte et consumimur igni
Melle Weijters Improspectrum
Aaron Krister Johnson The Juggler
Sebastian Dumitrescu Ancient Wisdom
Arnold Marinissen Rapprochement
Uitvoerenden

Ensemble SCALA:
Raymond Honing fluit
Michel Marang klarinet
Manuel Visser altviool
Stefan Gerritsen 31-toonsgitaar
Anne Veinberg Carrillo-piano, keyboards
Ere Lievonen Fokker-orgel
Glenn Liebaut percussie

Opname: Larva Peruzzotti, E06817