spinner

Fist of Fury

vr 13 apr 2007

Chinese titel:
Jing wu men (1972)
Wei Lo, Hong Kong.
Kungfu student Chen Chen (Bruce Lee) wordt geconfronteerd met de gewelddadige dood van zijn leermeester en gaat op zoek naar de daders. Het spoor leidt naar een concurrerende Japanse sportschool en Chen neemt het in zijn eentje op tegen alle pupillen. De Japanners zinnen echter op wraak en vallen zijn Chinese sportschool aan.
Ondertussen moet Chen proberen uit handen te blijven van de door de Japanners gecontroleerde politie.
De personages van Bruce Lee en diens leraar
zouden echt bestaan hebben, maar verwacht geen diepzinnige biografische film over belangrijke gebeurtenissen en/of personen uit de Chinese geschiedenis. Het scenario, geschreven door Lo Wei en Bruce Lee, past op de achterkant van een bierviltje en diende uiteraard enkel maar als kapstok voor een resem vechtsequenties.
En wat voor scènes dan ook! De door Lee zelf bedachte vechtscènes zijn werkelijk om je duimen en vingers bij af te likken en laten de kijker
een man zien die op het toppunt van menselijke kunnen was.
Kenmerkend is de scène waar het personage van Chen Zhen de Japanse vechtschool binnenwandelt en iedereen op zijn donder geeft. Lee wist dat hij goed was en het was net dit snuifje arrogantie, én uiteraard ook zijn ongebreidelde charisma, waarmee hij elke scène wist te verkopen. En dit is maar één van de vele ondertussen legendarische scènes uit Fist Of Fury, die overigens honderden keren gekopieerd werden in andere films.