spinner

Fluister: Christine Ott

di 10 dec 2019
Thema: Crosslinks
Componist: Christine Ott

za 21 december 2019, TivoliVredenburg, Utrecht: Filmconcert: Nanook of the North

Uitzenddatum nog niet bekend.

 
Vorig jaar gaf de Franse pianiste en componiste Christine Ott een uitverkocht Fluister-concert en dit jaar komt ze terug met een nieuw cineconcert: ze maakt een livesoundtrack bij de documentaire Nanook of the North. Christine Ott wordt wereldwijd geroemd voor haar cinematografische muziek. Tien jaar lang werkte ze samen met Yann Tiersen maar ook Radiohead en Tindersticks deden een beroep op haar om filmische kracht in hun muziek te brengen.

Christine Ott heeft zich gespecialiseerd in de ‘Ondes Martenot’. Een bijzonder instrument, ontworpen door Maurice Martenot in 1918, dat piano combineert met elektronisch opgewekte tonen. De muziek van Ott is hierdoor al even wonderlijk als het instrument waarmee het gemaakt wordt. Het doet deels denken aan Satie, maar door de onheilspellende elektronische klanken ook deels aan een onheilspellende soundtrack.

Nanook of the North is een documentaire uit 1922 van Robert J. Flaherty en toont het leven van de Inuit-eskimo’s rond de poolcirkel. En ondanks wat fictieve elementen toont de documentaire hoe de Inuit overleven in het strenge klimaat: de jacht, het vissen en het bouwen van iglo’s. Combineer dit met de neoklassieke klanken en je krijgt een indrukwekkende audiovisuele beleving.

Opname: Wijnand de Groot, E06987