spinner

FOM 14: Het Habsburgse Orkest

vr 5 sep 2014
Thema: Oud

Het Habsburgse Orkest. Het Habsburgse hof. De Habsburgers.
Ars pro toto hoort dat bij een festival met een thema. Na verloop van tijd waan je je in de Bibelebonse berg waar Bibelebonse kindertjes Bibelebonse pap eten met Bibelebonse lepeltjes uit een Bibelebonse nap.

 

donderdag 4 september 17.00 – Geertekerk
JUILLIARD415 – HET HABSBURGSE ORKEST

door Marijke Ferguson

 

En dat is goed. Het effect is dat je snel meegezogen wordt naar de kern van een zeker tijdperk. Maar goed beschouwd: de Bibelebonse berg is fictie. En ach, hoe zeer is ook het Habsburgse hof fictie op het concert dat het ensemble JUILLIARD415 gaf op een mooie zomernamiddag in de Geertekerk in Utrecht op 4 september van het jaar 2014.


Strikt beschouwd was er muzikaal en ook ‘danskundig’ niks op aan te merken. Het Juilliard415 is een goed gedisciplineerd en adequaat musicerend oude-muziek-orkest dat geleid wordt door de eerste violist Robert Mealy. En uit de manier waarop hij bij het applaus bedankte, mogen we afleiden dat hij zelf óók, waarschijnlijk zelfs hartstochtelijk, een danser is.


Waarom dan toch sloeg de koude toe die afstraalde van de zuil waarnaast ik zat, kreeg ik pijn in mijn redelijk oude botten, verlangde ik tenslotte hartstochtelijk naar de laatste dans van de eindeloze reeks aan airs, menuetten en rigaudons. De laatste dans kwam. Een zeker heel mooie ciaconna van Muffat. Eerder hoorden we muziek van Fux en Fischer.