Search for:
spinner

Gaudeamus Muziekweek 2019

wo 4 sep 2019
Thema: Hedendaags
Tag: luister

wo 4 sept. – zo 8 sept. 2019, Utrecht -luister-

Uitzending: 17 februari 2020.


donderdag 5 september
20:30 uur, Cloud Nine, TivoliVredenburg – Nadar Ensemble: Laughter Studies

In de maanden voorafgaand aan het festival is achter de schermen door de genomineerden voor de Gaudeamus Award en de Award Ensembles (Nadar en Catchpenny) hard gewerkt aan nieuwe muzikale creaties. Het Belgische Nadar Ensemble werkte samen met de jonge muziekpioniers Remy Siu en Kelley Sheehan. In beide gevallen resulteert dat in nieuw werk met een grote rol voor moderne technologie.

Siu ontwikkelt een interactieve game voor vier spelers en Sheehan schrijft een nieuw stuk voor gitaar, fluit, klarinet en iPads. De iPads doen hier geen dienst als partituur of videoschermpje, maar zijn een volwaardig onderdeel van het instrumentarium. Ten slotte speelt Nadar ook Laughter Studies 7 van Louis D’Heudières, die ze leerden kennen tijdens de Nadar Summer School in 2017. Een vocaal werk waarin het (ontbreken van) menselijk geluid, zoals lachen, huilen, ademen, central staat. Adem in… adem uit…
programma:
Remy Siu & Paul Paroczai – new notations (nominee Gaudeamus Award 2019)
Kelley Sheehan – eyes on (nominee Gaudeamus Award 2019)
Louis D’Heudières – Laughter Studies 7

met:
Marieke Berendsen – stem, scenografie
Katrien Gaelens – stem, fluit
Yves Goemaere – percussie
Pieter Matthynssens – game controller
Elisa Medinilla – toetsen
Thomas Moore – game controller, trombone
Dries Tack – game controller, stem
Kobe Van Cauwenberghe – game controller, e-guitar

Opname: Wijnand de Groot, E06934

vrijdag 6 september
17:00 uur, Theater Kikker – Catchpenny Ensemble: Newborns

Het avontuurlijke Haagse Catchpenny Ensemble is dit jaar één van onze Award Ensembles: samen met de genomineerden voor de Gaudeamus Award 2019 ontwikkelen ze gloednieuw werk speciaal voor de Muziekweek. Catchpenny ging de uitdaging aan met twee jonge muziekpioniers die allebei de grenzen van de muziek bevragen en onderzoeken: Scott Rubin en Nicholas Morrish.

Rubin werkt al jaren aan steeds verfijndere samenwerkingen tussen musici en dansers. In zijn opdrachtwerk voor Gaudeamus gaan dansers Tatiana Matveeva en Yuri Shimaoka – opgetuigd met motionsensoren – in dialoog met de musici van Catchpenny.

Morrish is een media-archeoloog, die gefascineerd is door de specifieke klankwerelden van in onbruik geraakte media, zoals fonografen. Voor dit stuk liet Morrish zich inspireren door teksten van cultuurcriticus K-Punk (Mark Fisher), de elektronische muziek van Burial en de ‘Electronic Voice Phenomenon’-experimenten van schrijver Konstantin Raudive. De EVP is het fenomeen dat er tijdens een opname bovennatuurlijke stemmen of geluiden gevangen worden op tape.

Ten slotte speelt Catchpenny werk van de jonge Mexicaanse componist Jacques Zafra, een talentvolle componist die binnen het Europese Ulysses Network naar voren is geschoven. De titel van Zafra’s einmal ist einmal verklaart vrij letterlijk de inhoud van het stuk: eenmaal is eenmaal, iedere gebeurtenis is uniek en komt maar één keer voorbij. Niets wordt letterlijk herhaald.

LET OP: Deze uitvoering bevat flitsende lichten die problematisch kunnen zijn voor mensen met epilepsie.

programma:
Scott Rubin – New work (nominated for the Gaudeamus Award 2019)
Nicholas Morrish – Angel | Animal (nominated for the Gaudeamus Award 2019)
Jacques Zafra – New work

Catchpenny Ensemble:
Irene Ruiperez Canales – fluit
Vincent Martig – basklarinet
Gabriele Segantini – percussie
Christos Tsogias Razakov – hobo
Ivan Pavlov – piano
Begonia Chan – cello
Tatiana Matveeva – dans
Yuri Shimaoka – dans

Opname: Wijnand de Groot, E06935

zaterdag 7 september
19:30 uur, Cloud Nine, TivoliVredenburg – Vicky Chow performs Stefan Maier

De Canadese muziekpionier Stefan Maier (genomineerd voor de Gaudeamus Award 2019) is altijd op zoek naar het breekpunt: het punt waarop geluid zich los zingt van menselijke invloed en zijn eigen leven begint te leiden. Een lastige kluif dus voor veel muzikanten, die toch zijn opgeleid om juist volledige controle te hebben. Maar als iemand open staat voor zo’n uitdaging, is het wel pianiste Vicky Chow. Dit fulltime lid van de Bang On A Can All-Stars werd door Pitchfork “one of our era’s most brilliant pianists” genoemd. In dit concert brengt ze gloednieuw werk dat Maier samen met haar ontwikkelde in de weken voorafgaand aan het festival.

Opname: Wijnand de Groot, E06936

zaterdag 7 september
21:15 uur, Cloud Nine, TivoliVredenburg – Eli Keszler

De Amerikaanse percussionist Eli Keszler is een groeiende ster, maar bij Gaudeamus is hij een oude bekende: in 2012 was hij al genomineerd voor de Gaudeamus Award. Keszler zoekt de grenzen op van hoe een drumstel kan klinken. Hij is zowel een meesterlijke drummer als een avontuurlijke geluidstovenaar, waardoor hij al meespeelde op platen van toonaangevende pioniers van de elektronische muziek zoals Oren Ambachi, Laurel Halo en Oneohtrix Point Never. Op de recente solo meesterwerkjes Stadium en Empire vond hij zijn geluid, ergens tussen jazz, hiphop en experimentele elektronica.

Opname: Wijnand de Groot, E06937

zondag 8 september
21:15 uur, Hertz, TivoliVredenburg – Slotconcert – Asko | Schönberg

Het befaamde Asko|Schönberg ensemble, al jarenlang vaste bespeler op het festival, sluit Gaudeamus Muziekweek 2019 af. Zij spelen een programma met muziek van zowel gevestigde componisten als baanbrekende jonge muziekpioniers. Een concert waarin de nieuwste muziek in al zijn veelzijdigheid gepresenteerd wordt. Een waardige afsluiter van een afgeladen festival met de nieuwste klanken en ongehoorde geluiden, culiminerend in de uitreiking van de Gaudeamus Award 2019 aan één van de vijf genomineerden.

De Finse Sebastian Hilli won in 2018 de Gaudeamus Award, een aanmoedigingsprijs voor jonge muziekpioniers. De jury roemde hem om zijn uitgesproken persoonlijke esthetiek, een stijl waarin hij subtiele akoestische details weet te combineren met gewaagde structuren. Met het winnen van de award kreeg Hilli de kans, en het budget, om een nieuw werk te schrijven. Uiteraard gaat dit nieuwe werk bij Gaudeamus in première.

LET OP: Aanvangstijd van dit concert is ná de druk van het programmaboek veranderd naar 20:30.

programma:
Hugo Morales Murguía – On Floating Ground
Gerhard Stäbler – Vier Gravuren (Opdracht Gaudeamus & Kunststiftung NRW, wereldpremière)
Sebastian Hilli – Bird (Opdracht Gaudeamus, wereldpremière)
Christiaan Richter – We get requests

Opname: Wijnand de Groot, E06939