spinner

Geen dag zonder Händel

za 9 mei 2020
Thema: Oud
Genre: Barok

Van maandag 11 t/m vrijdag 15 mei staat Geen dag zonder Bach in het teken van Georg Friedrich Händel, de grote, geniale tijd- en zelfs leeftijdsgenoot van J.S. Bach. Tijdelijk Geen dag zonder Händel dus!

Händel en Bach zijn in hetzelfde jaar, 1685, met tussenpozen van één maand ter wereld gekomen. Een ander overeenkomst is dat ze zich beiden bekwaamden op de viool en het orgel.
Maar Bach is altijd in Duitsland gebleven en heeft zich voornamelijk met kerkmuziek beziggehouden, terwijl Händel zijn geluk in de Italiaanse opera beproefde en naar Engeland verhuisde.
De twee componisten hebben elkaar nooit ontmoet, hoewel Bach daar wel eens een poging toe heeft gedaan. Bach stierf in 1750 en Händel pas in 1759.
Bach kwam uit een muzikale familie, Händel daarentegen was de eerste in zijn familie die blijk gaf van muzikaal talent.

Govert Jan Bach verklaart de overeenkomsten en verschillen tussen de twee tijd- en landgenoten Johann Sebastian Bach en Georg Friedrich Händel. Ook wil Govert Jan graag positieve muziek laten horen in deze onzekere coronatijd.
We horen in deze week uitsluitend muziek van Händel, zoals delen uit zijn oratoria, opera’s, instrumentaal werk en het Dixit Dominus.

Uitzendingen:

  • Maandag 11 t/m vrijdag 15 mei 2020, 13.00 – 14.00 uur
  • Maandag 18 t/m vrijdag 22 mei 2020, 13.00 – 14.00 uur

 

Bekijk hier de speellijst van maandag 11 mei.