Search for:
spinner

Gilberto Gil

vr 13 jun 2008

Op de hoes zit een kind in een gebreid hasopje gebiologeerd naar rechts te kijken. De felrode vormen links zijn de letters "il to il" – rechts ook in spiegelschrift. Onderdeel van de naam van artiest Gilberto Gil, natuurlijk, want het loopt door op de achterkant, waar overigens een prachtige popart afbeedling staat. Enig speurwerk levert ook de naam van de LP op: het is een 1982 herdruk van "Expresso 2222" (1972 Fontana 6488 194).
Gilberto Gil (1942) is in zijn geboorteland Brazilië een fenomeen. Deze zanger en componist is tevens één van de grondleggers van de Tropicália; een kunstbeweging waarin traditionele Braziliaanse cultuurelementen worden gecombineerd met modernere kunstvormen, en social protest een belangrijke rol speelt. Tropicália is vooral bekend om de muziek, een blend van volksmuziek uit Bahia, bossa nova, rock ‘n roll, Afrikaanse muziek en de Portugese fado. Gil z’n teksten werden door de toenmalige militaire regering als subversief aangemerkt, waardoor hij een tijd in de gevangenis werd gegooid en eind jaren 60 naar Londen moest vluchten en acht jaar in ballingschap leefde. In 1972, hetzelfde jaar waarin deze LP werd uitgegeven, keerde hij terug naar Brazilië. Na zijn terugkeer Gil heeft trouwens zijn sociaal en politiek engagement nog verder doorgevoerd: hij is van 1989 tot 1992 gemeentraadslid van zijn geboortestad Salvador in de provincie Bahia geweest en in 2003 is hij minister van cultuur van Brazilië geworden. Helaas heeft Brazilië’s "minister of cool" onlangs aangekondigd binnenkort op te moeten stappen vanwege een keelpolyp.
Maar we hebben het nu over zijn muziek uit 1972, toen Gil nog maar 30 jaar oud was en net de Afrikaanse muziek had ontdekt. Luister en geniet van Expresso 2222.