spinner

Gitaarlegende John Fahey

za 20 mrt 2021
Thema: Hedendaags

Als een ode aan John Fahey klinkt in Thema van woensdag 24 maart een dwarsdoorsnede uit zijn gitaaroeuvre.

Bij gitaarlegendes denken de meeste muziekliefhebbers aan Jimi Hendrix, Django Reinhardt of Eric Clapton. Een gitarist die zeker in dat rijtje thuis hoort is de bescheiden grootmeester John Fahey. Op 22 februari was het twintig jaar geleden dat Fahey op 61-jarige leeftijd overleed tijdens een hartoperatie.

Fahey staat bekend als de grondlegger van de zogenaamde American Primitive stijl van gitaarspelen. Met zijn minimalistische en kristalheldere fingerpicking gitaarspel verbond Fahey heel eigenzinnig de klankwerelden van blues, folk, avant-garde, Amerikaanse hymnes en wereldmuziek.
Hij zou van grote invloed zijn op latere generaties gitaristen waaronder Jack Rose, James Blackshaw, David Grubbs en Jim O’Rourke.
Op zijn eigen platenlabels Takoma en Revenant zou Fahey zich sterk maken voor oude blues, Amerikaanse folk en het werk van geestverwanten als Leo Kottke en Robbie Basho.

Als een ode aan John Fahey klinkt in de Thema van woensdag 24 maart (20.00-22.00 uur) een dwarsdoorsnede uit zijn gitaaroeuvre. Van muziek van zijn allereerste album uit 1959 tot zijn laatste officiële release Hitomi uit 2000. Daarnaast klinkt er recentere gitaarmuziek van collega’s als Jack Rose en James Blackshaw.

Klik hier om de playlist te bekijken.