spinner

Goldbergvariaties in Orgelwerk

ma 11 mrt 2019
Thema: Oud
Genres: Barok | Orgel

Al een tijdje kunt u in het programma Orgelwerk, dat elke tweede maandag van 19.00 tot 20.00 uur wordt uitgezonden, luisteren naar onbekende orgels in Noord-Duitsland.

We spreken dan voornamelijk over orgels uit de 17e en 18e eeuw. In die tijd was er een bloeiende orgelcultuur, zowel in Nederland maar ook in Duitsland. Vooral in Noord-Duitsland nam die cultuur een hoge vlucht en dat kwam ook zeker door de economische bloei die dat gebied onderging.
De cultuur en daarmee ook de muziekcultuur stond op een hoog plan, zeker ook in de Hanzesteden. En er was ook geld om de kerken te voorzien van prachtige en soms heel grote orgels.

Aan die cultuur wordt in het programma Orgelwerk aandacht besteed. De orgels in de grote steden zoals Hamburg, Bremen en L√ľneburg worden bezocht maar ook orgels in de kleinere plaatsen. Die zijn weliswaar niet zo groot maar hebben bijna ook allemaal nog de originele en prachtige klank van weleer.

In de uitzending van maandag 11 maart wordt aandacht besteed aan het buitengewoon fraaie orgel in Weener, een plaats net over de grens met Groningen. Abram Bezuijn speelt op dat orgel de eerste Goldbergvariaties BWV 988 van Johann Sebastian Bach.
Elke eerste zondag van de maand vindt in Weener een orgelconcert plaats en de Concertzender heeft daar een aantal opnames gemaakt. Laat u verrassen door de prachtige oude klanken van het rijke orgelbezit in Noord-Duitsland.

Uitzending Orgelwerk:
Maandag 11 maart 2019, 19.00 – 20.00 uur