spinner

Habana Blues

zo 27 mei 2007

“Habana Blues” komt uit 2005 en is geregisseerd door de Spanjaard Benito Zambrano. Zelf omschrijft Zambrano ‘Habana Blues’ als een romantische komedie. De film is een mengeling van muziek, couleur locale en klein, menselijk drama. Het verhaal gaat over twee jonge Cubaanse muzikanten, Ruy en Tito, die vooral buiten Cuba beroemd willen worden. Ruy (gespeeld door Alberto Yoel Osorio) en zijn vrouw Caridad (gespeeld door Yialene Sierra) liggen in een scheiding en hebben geldproblemen. Ze blijven bij elkaar voor de kinderen, maar financiële en relationele spanningen zetten hun dagelijks leven onder druk. Tito (gespeeld door Roberto San Martin) woont alleen met zijn eigenwijze, sigaarrokende grootmoeder.
De muziek in de film geeft een non-conformistisch beeld van Cuba. Zo te horen is er meer te beleven dan de traditionele son en rumba zoals we die kennen van de Buena Vista Social Club.
Habana Blues van zanger Ruy en saxofonist Tito heeft zich ontwikkeld tot een ge-oliede  groep muzikanten met een volwassen sound. Ze wachten al jaren op erkenning en een internationale doorbraak. Terwijl ze druk bezig zijn met de voorbereiding van hun eerste grote concert, vangen ze het gerucht op dat twee Spaanse producenten in Cuba zijn aangekomen op zoek naar nieuw talent.
Tito en Ruy doen er alles aan om een deal te kunnen sluiten met die twee producenten.
De weg naar het platencontract vormt de rode draad van Habana Blues, en weerspiegelt de moeizame ontwikkeling van het eiland. Tot overmaat van ramp komt de vriendschap tussen Ruy en Tito door alle consternatie behoorlijk onder druk te staan.
De Spaanse regisseur Benito Zambrano woonde zelf zo’n 13 jaar op Cuba en studeerde af aan de Cuban School of Cinema. Hij heeft de hele film op Cuba geschoten met een locale cast.
Niet alleen Habana Blues verzorgt de muziek voor de soundtrack, ook andere jonge groepen uit de underground scène komen aan bod.