spinner

Hair, de Braziliaanse soundtrack (1969)

vr 25 mei 2007


Toen de popmusical ‘Hair’ uitkwam in 1969 was het zó’n hit, dat veel landen hun eigen versie opvoerden en daarbij ook vaak een eigen soundtrack uitbrachten. Zo ook in Brazilië, en het was het debuut voor de toen nog achttien jarige actrice Sonia Braga.
Voor degene die de musical ‘Hair’ nog niet kent, het verhaal gaat over Claude die het leger in moet maar vlak daarvoor in New York zich bij een troep hippies aansluit onder leiding van de seksbeluste Berger. Claude leert met hen de liefde, vrijheid en rebellie kennen en beleeft een gigantische trip. Wanneer hij dan toch naar het leger moet vertrekken laat hij zijn nieuwe vrienden met pijn in het hart achter. Op een mooie dag komen zijn vrienden hem opzoeken. Berger vermomt zich als legerofficier en kan even de plaats van Claude innemen. Zo kan Claude even bij zijn vrienden maar vooral ook bij Sheila zijn. In die heel korte periode dat Berger in Claude zijn plaats in het leger zit moeten de troepen naar Vietnam vertrekken. Dus ook Berger vertrekt. Hij sterft op het slagveld. Zijn nieuwe hippie-vrienden treuren om hem, maar gaan door.Deze musical met circa 33 nummers was revolutionair en bereikte Broadway mede dankzij het feit dat er een naaktscène in voorkwam.
In de Braziliaanse versie zorgde dit voor een hoop ophef omdat er strenge censuur was onder het regime van die tijd. Er werd afgesproken dat er maximaal 1 minuut naakt in mocht en alleen als de acteurs dan helemaal niet bewogen! ‘Hair’ wordt nog steeds opgevoerd. In 1979 werd de musical verfilmd door Miloš Forman naar een script van Gerome Ragni en James Rado, met in de hoofdrollen John Savage als Claude Bukowski, Treat Williams als Berger, Beverly D'Angelo als Sheila en Annie Golden als Jeannie.