spinner

Herkansing op Doug Watkins in Hard Bop Boulevard

ma 18 aug 2008

Nog een kans om Deel 2 van onze special over de jong overleden bassist Doug Watkins op dinsdag 19 augustus in Hard Bop Boulevard. Watkins (1934-1962) behoort tot een generatie buitengewoon getalenteerde Detroiters. In de jaren 50 vetrekt hij naar New York om te gaan spelen bij de Jazz Messengers en het kwintet van pianist Horace Silver. Het kleine Transition-label is er dan al snel bij om een LP te maken met Doug Watkins als leider: ‘Watkins at Large’ (1956).
Watkins stierf op 28-jarige leeftijd in een auto-ongeluk. Op 2 februari 1962 was hij op weg van Arizona naar San Francisco om drummer Philly Joe Jones te ontmoeten voor een optreden. Hij viel in slaap, raakte op de verkeerde weghelft en werd frontaal door een vrachtwagen geschept. De andere inzittenden, pianist Sir Roland Hanna en trompetist Bill Hardman, overleefden de crash.
Als Watkins niet zo jong was gestorven is het vrijwel zeker dat hij minstens zo beroemd en gevierd zou worden als zijn neef Phil Chambers, die velen beschouwen als de meest getalenteerde bassist uit die periode – voornamelijk dankzij zijn regelmatige samenwerking met Miles Davis. Maar Watkins heeft in ieder geval genoeg opgenomen met belangrijke musici als Blakey, Silver, Mobley, Byrd en Rollins om zijn reputatie als voortreffelijke musicus, vrijgevige ensemble speler en uitstekende walking bassist te garanderen.
 
Hard Bop Boulevard, dinsdag 19 augustus, 15.30-16.00 – klik hier voor de speellijst