spinner

Historische snaren

do 8 okt 2009

Tijdens de oude muziekmiddag van vrijdag 16 oktober wordt er veel getokkeld en gestreken op historische snaren. In ‘Oude Streken’ komen vele bijzondere strijkinstrumenten uit de barok aan bod (zoals de lirone op de foto), terwijl in ‘De Snaar van Vroeger’ de barokluit centraal staat.

In ‘Oude Streken’ bij Entrata zijn strijkinstrumenten te horen zoals de viola d’amore, de baryton, de lirone, de viola bastarda, maar ook de viola ‘Bettera’. Instrumenten die maar korte tijd, voornamelijk in de barok, in gebruik zijn geweest. Veelal strijkinstrumenten met darmsnaren, al dan niet met resonantiesnaren van metaal. Ook bijzonder is dat ze alle een bescheiden doch zeer fraaie klank produceren, iets waar men in de barok naar op zoek was.
lirone (P. Huetmansberger, naar Tieffenbrugger, 17e eeuw)
hoofdje viola d'amore Salomon 1740.jpg
Oude muziek uit de 16e, 17e en 18e eeuw die speciaal voor deze instrumenten is geschreven wordt op sublieme wijze uitgevoerd door musici als Garth Knox en Thomas Georgi (viola d’amore), Hille Perl (lirone en viola bastarda), Philippe Foulon (baryton), Paulina van Laarhoven (lirone) en Bruno Cocset (viola bettera). 
Zo is er een bijzondere cantate van Attilio Ariosti te horen, voor sopraanstem, viola d’amore en begeleiding. Hierin bezingt de sopraan (Emma Kirkby) de schoonheid van de viola d’amore.
hoofdje viola d’amore, Salomon, 1740

Entrata, Oude Streken: donderdag 8 oktober 19.00 – 20.00 uur
Herhaling: vrijdag 16 oktober 13.00 – 14.00 uur
Fauchier Man op Luit.jpg
Erna, in ‘De Snaar van Vroeger’, is de barokluit in al zijn glorie te horen in muziek van J. S. Bach en S. L. Weiss. Luit solo, maar ook samen met andere instrumenten zoals de barokviool, cello en klavecimbel.
Luitist, Fauchier
De Snaar van Vroeger:
donderdag 8 oktober 20.00 – 22.00 uur
Herhaling: vrijdag 16 oktober 14.00 – 16.00 uur