spinner

Hoe godin Freya in de jazz terecht kwam

ma 15 mrt 2021
Thema: Jazz

vrij 19 mrt – 18:00 uur Holland Jazz
Drie albums met (Hollandse) Jazz. De verscheidenheid is groot – de kwaliteit is van een gelijkwaardig hoog niveau.

Drummer Eric Ineke is het Hollandse element op de plaat Turn Out The Stars – The Music of Bill Evans (2019). Samen met gitarist Ricardo Pinheiro en bassist Massimo Cavalli voert hij in trioverband muziek uit, afkomstig uit het repertoire van pianist Bill Evans. Stukken van Evans’ eigen hand én stukken van anderen die hij graag en vaak speelde. Hier dus een vertaling van piano naar gitaar. Ter overdenking, voor wie het leuk vindt: Hoeveel ‘Bill Evans’ horen we – afgezien van de thema’s – in de doordachte en intense interpretaties van dit trio?

Freya, waar kennen we die van? Is dat niet een van de protagonisten in Richard Wagners Ring des Nibelungen? In de Noordse en Germaanse mythologie is Freya de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Tineke Postma (alt- en sopraansax, componist, bandleider) laat zich op haar recente album Freya (2020) inspireren door haar nieuwe leven als moeder. Vandaar. Zij gunt veel vrijheid aan de medespelers in haar op hoog niveau werkende Amerikaanse kwintetbezetting: trompet, bas, drums; piano in enkele stukken. In boeiende interacties houden de spelers elkaar scherp. Elk moment op dit album doet er toe. Muziek om eens goed voor te gaan zitten. Dan gaat het werken.

De gloednieuwe cd “Lexposure” Lex Jasper Trio & Strings heeft een lagere instapdrempel. Op dit album – dat een wat minder flauwe titel had verdiend – speelt pianist Jasper eigen stukken en arrangementen in trioverband, met bassist Frans van Geest en gitarist Vincent Koning. Én met strijkers. Glijdt aangenaam soepel en zonder weerstand naar binnen.

Holland Jazz – een programma van Jan Verwey