spinner

HOLLAND JAZZ = BELGIE JAZZ

do 14 jan 2021
Thema: Jazz

za 16 jan – 19:00 uur: Holland Jazz. Zijn programma heet ‘Holland Jazz’, maar voor Jan Verwey hoort België gewoon bij Nederland, zeker waar het jazz betreft. Een te waarderen grensoverschrijdende attitude!

Gitarist Peter Hertmans (foto) kwam in 1993 met het album Waiting. In de ijzersterke kwartetbezetting horen we John Ruocco (rieten), bassist Hein van de Geyn en drummer Billy Hart. U hoort werk van Hertmans zelf én een interpretatie van de standard The Song Is You.

Ook in deze ‘Vlaamse uitzending’ muziek van gitarist Philip Catherine (…Plays Cole Porter), en van het piano/trompet duo Enrico Pieranunzi & Bert Joris (album Afterglow).

De Amerikaanse Kenny Werner heeft een lange staat van dienst als componist en arrangeur voor grote jazzformaties. Hij begint in de jaren ’80 bij Thad Jones/Mel Lewis. Later maakt hij de sprong naar Europa waar big bands uit Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland van zijn diensten profiteren. Zo ook het Nederlandse Metropole Orkest dat hem inschakelt als gastcomponist en pianist.

In 2002 verschijnt Naked in the Cosmos, een samenwerking van Werner met het Brussels Jazz Orchestra (BJO). Werner tekent voor alle stukken.
Het befaamde BJO weet zijn partners wel uit te zoeken en aan te trekken – Joe Lovano, Maria Schneider, McCoy Tyner, Lee Konitz… het is maar een kleine greep. Het orkest gaat zelf ook vaak de grens over: Amsterdam, Wenen, Parijs, New York (Blue Note Jazz Club & Lincoln Center), het kan niet op. U hoort het lange titelstuk (12’) Naked in the Cosmos, waarbij qua klankkleuren en klankbronnen ook de grenzen van de standaard big band ruim worden overschreden.