spinner

Horace Silver eert zijn vader

ma 11 jul 2022
Thema: Jazz

za 16 juli 1922, 17:00 uur – House of Hard Bop. In 1965 brengt Blue Note een album uit van pianist Horace Silver, opgedragen aan zijn vader: Song for My Father. De plaat scoort hoge waarderingen. Criticus Steve Huey: “One of Blue Note’s greatest mainstream hard bop dates, Song for My Father, is Horace Silver’s signature LP and the peak of a discography already studded with classics (…)”
En voor criticus Scott Yanow is het one of the 17 Essential Hard Bop recordings.

Het album is het resultaat van drie studiodagen in 1963 en ’64, met variërende kwintetbezettingen. We horen Carmell Jones en Blue Mitchell op trompet, Joe Henderson en Junior Cook op tenor; bassisten zijn Teddy Smith en Gene Taylor; Roger Humphries en Roy Brooks zijn de drummers. Calcutta Cutie is een AABA songform – A gebaseerd op een orgelpunt, en zoals vaker bij Silver, een sterk contrasterende B. De sfeer is ‘misterieus’. Opvallend: de twee blazers zijn alleen aan het begin en aan het eind te horen in de thema-ensembles. Ze soleren niet. Dat geldt ook voor Sighin’ and Cryin’ en Silver Threads Among My Soul.
Lonely Woman
en Que Pasa zijn trio’s, zonder blazers. Alle aandacht dus voor het pianowerk van Silver. 

De vorige uitzending over Horace Silver (za 18 juni – klik hier voor het Nieuwsbericht en hier voor de uitzending) was onder meer gevuld met stukken van de plaat Finger Poppin’ uit 1959. Vandaag daarvan de resterende stukken. En kwamen de blazers er in Song for My Father wat bekaaid af, hier laten ze flink van zich horen, bijvoorbeeld in het up tempo Cookin’ at the Continental.

House of Hard Bop – een programma van hardbop drummer Eric Ineke

(foto: John Tavares Silver)