spinner

In Memoriam || Marylou Busch

wo 27 mei 2020

Donderdag 14 mei 2020 is Marylou Busch overleden. Marylou produceerde jarenlang het programma Pluto voor de Concertzender.

 

Voor haar Pluto tijd bij de Concertzender was Marylou Busch van jongs af aan producente en programma samensteller/medewerker bij de VPRO en was zij muziekprogrammeur voor HUMAN in Desmet in Amsterdam. Na haar vertrek bij de VPRO begon Marylou in september 2008 met het samenstellen van programma’s bij de Concertzender. Al spoedig kreeg zij haar eigen programma en presenteerde zij Pluto, een alternatief en veelzijdig muziekprogramma met de nadruk op wat nog onbekend was. Maart 2016 presenteerde Marylou haar laatste Pluto, aflevering 170.

Pluto was echt helemaal Marylou. De eerste periode leverde ze de productie nog aan bij de studio, alwaar het gemonteerd werd of live uitgezonden, met een andere presentator of presentatrice. Maar zo gepassioneerd en perfectionistisch als Marylou was, zo leerde zij zelf te monteren en te presenteren vanuit haar eigen studio in Amsterdam. En was zij vanaf dat moment van de eerste tot de laatste minuut producente op haar eigen planeet, Pluto.

Eerst onder de hoede van de Nieuwe Muziek redacteur Kees van de Wiel en later onder de hoede van de Crosslinks redactie, groeide het programma uit tot een belangrijk onderscheidend alternatief popprogramma. Marylou en ik (redacteur Crosslinks) hadden soms best stevige discussies over de inhoud. Want de inhoud, de indentiteit van een programma, daar ligt bij de zender altijd de nadruk op. En dan ging het bij Pluto altijd over de keuzes qua muziek. Marylou was een ‘vlindermeisje’ en lichtvoetig. Hetgeen de kleur bepaalde van de Pluto’s. Ik, als redacteur, stond daar altijd wat kritisch tegenover, als vaandeldrager van het ongemakkelijke en vervreemdende in de muziek. Muziek als confrontatie. Maar Marylou had ook doorzettingsvermogen en overredingskracht als sterke eigenschappen. En dan brak ze uiteindelijk mijn hart, als ze met de meest fraaie en liefdevolle popliedjes aan kwam zetten. Ook muziek, die ongehoord was en een podium verdiende. En dat was vooral Marylou’s kracht; het laten horen van tere liedjes, intiem gezongen en met betoverende melodielijnen.

Een productie die mij het meest is bijgebleven, was die met haar goede vriend en jeugdliefde Edward Ka-Spel, van The Legendary Pink Dots op 31 maart 2011. Samen met Edward en Jorrit Roerdinkholder, betrad Marylou de studio, in muziQ in Amsterdam, op de avond van de live special, rond Edward Ka-Spel. Van te voren had ik gevraagd aan Marylou, stel een strakke speellijst op, met een goede timing van de nummers, sorteer de cd’s (die toen nog fysiek werden meegenomen) en schrijf voor een belangrijk deel de teksten en vragen die je wil stellen op. Dat biedt voor onze technicus en voor je zelf de nodige zekerheid.
Maar ja, Marylou, jeugdliefde, veel te bespreken na lange tijd……rond de tafel in de redactieruimte ontstond een opgewonden sfeer. Tien minuten voor uitzending plopte het idee op de speellijst aan te gaan passen en nummers om te gooien. Op het moment dat het programma live ging, lagen cd’s, papieren met teksten en vragen en speellijsten chaotisch door elkaar heen. De spanning was te snijden. Het werd een schitterende live productie.

Op het eind viel het afscheid van het radio maken voor Marylou zwaar. Want vanaf 2015 begon Marylou te tobben met vage klachten. Het produceren werd een steeds grotere klus. Nero, haar echtgenoot sprong bij. Goede vriend Jorrit Roerdinkholder werd sidekick in Pluto. Op een gegeven ogenblik lukte het niet meer. Maar ze kon het muziek luisteren in combinatie met het samenstellen van speellijsten voor radioprogramma’s niet loslaten. Zij was radio. Zij was Pluto. Discussie gesloten. Echter……een echte afscheidsuitzending, zonder de pijn van ‘moeten stoppen’ zat er plots niet meer in. In maart 2016 presenteerde Marylou haar laatste Pluto.

Er werd alzheimer bij haar vastgesteld. Marylou is juli 2018 opgenomen in een verpleegtehuis. En in december 2019 verslechterde plots haar gezondheid. Kerst 2019 mocht Marylou nog meemaken en ook de geboorte van haar eerste kleinkind in februari van dit jaar. Maar toen was daar Corona. Met bezoekbeperking en al. Eenzaamheid en enkele keren een valpartij, waardoor ze in bed terecht kwam, werden Marylou uiteindelijk fataal. Op 14 mei is Marylou kalm uit het leven weggegleden. Marylou is in besloten kring begraven op de Noorderbegraafplaats in Hilversum.

Vrijdagavond 26 november 2010 kreeg Marylou Busch tijdens de uitreiking van de Salto Awards in Comedy Theater in de Nes in Amsterdam, voor haar radioprogramma Pluto, een Salto Award overhandigd.

Luister hier terug naar deze Salto Award winnende Pluto van donderdag 22 juli 2010. Het programma is nog uit de periode dat Marylou Pluto samenstelde en het programma in de Concertzender studio werd gepresenteerd door Diduïne van Delft.

Luister hier terug naar Pluto aflevering 170. Marylou’s laatste radio programma van 13 maart 2016.

foto: Marylou Busch; Pluto, Hessel Veldman, Crosslinks en Edward Ka-Spel, Legendary Pink Dots. (31 maart 2011)