spinner

In memoriam Theo Olof

wo 13 feb 2013

De Concertzender stond op 14 februari nog eenmaal uitgebreid stil bij het overlijden van Theo Olof op 9 oktober jongstleden. Theo Olof – violist, concertmeester, leraar, schrijver – is van ongelooflijk groot belang geweest voor de ontwikkeling van de klassieke muziek in Nederland. De uitzending begon om 20.00 uur.
Olof werd op 5 mei 1924 geboren in het Duitse Bonn. In 1933 vluchtte hij op 9-jarige leeftijd met zijn moeder, die eveneens violiste was, vanwege de jodenvervolgingen naar Amsterdam. Al op elfjarige leeftijd gaf hij een concert met het Concertgebouworkest.
Net als Herman Krebbers, Lola Mees, Willem Noske, Kees Kooper, Davina van Wely en vele andere bekende Nederlandse violisten was Olof leerling van Oskar Back.
Violist, concertmeester, leraar, schrijver
Gedurende tientallen jaren was hij samen met Herman Krebbers concertmeester van het Residentie Orkest onder Willem van Otterloo en nadien bij het Concertgebouworkest onder Bernard Haitink.
Ook speelden zij vaak samen, zoals in werken van Bach (Dubbelconcert), Bartók (44 duo’s) en in werken van de Nederlandse componisten Henk Badings en Géza Frid, die ieder een dubbelconcert aan hen opdroegen. Tevens was hij tot 1982 hoofdleraar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en schreef hij diverse boeken over klassieke muziek.
Hilversum 4
Theo Olof was één van de initiatiefnemers van Hilversum 4 (nu Radio 4) en oprichter en eerste voorzitter van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. In 2009 kreeg hij uit handen van de minister van Cultuur Ronald Plasterk de Radio 4-prijs uitgereikt, wegens zijn verdienste voor de klassieke muziek in Nederland.
De Concertzender start donderdag 13 december met het eerste deel van ‘In memoriam Theo Olof’. In deze serie hoort u Olof als solo-violist.
Uitzenddata:

  • donderdag 13 december, 20.00 uur
  • donderdag 27 december, 20.00 uur
  • donderdag 17 januari, 20.00 uur
  • donderdag 31 januari, 20.00 uur
  • donderdag 14 februari, 20.00 uur

Kijk voor meer informatie in onze programmagids

Foto: Stefan Heijendael