Search for:
spinner

Inventions for Radio #19 met Martin Reints

ma 24 jun 2013

Wegens succes opnieuw in Inventions for Radio op woensdag 26 juni om 23:00 uur: dichter Martin Reints. Hij creëerde een opvolger van zijn eerste programma ‘De werkelijkheid van de muziek’.

De werkelijkheid van de muziek

"De meeste geluidsopnames die ons bereiken via radio, televisie en cd’s zijn gepolijst. De probeersels, de fouten en de bijgeluiden worden zorgvuldig weggewerkt, zodat we muziek horen alsof we ons in een ideale wereld bevinden. Maar de ideale wereld is geen echte omgeving. Het mooie van ongepolijste muziekopnames is dat je je er als luisteraar een omgeving bij kunt voorstellen: je hoort waar het geluid of de muziek is gemaakt. Dan luister je niet naar een volmaakte opname maar ervaar je iets van de werkelijkheid.
Zo wil ik (net als vorig jaar) de radio een uur lang gebruiken: een uitzending die me van de ene echte muziek naar de andere echte muziek brengt. Live-opnames met de geluiden uit de omgeving: het gekuch en het applaus. Onvolmaakte studioregistraties. En muziek waar de componisten zelf omgevingsgeluiden aan hebben toegevoegd. Geen overbodige pauzes of commentaar tussendoor."
Martin Reints, juni 2013.
Voor meer informatie en een volledige speellijst
kijkt u in de programmagids.
(foto: Gustav Leonhardt)