Search for:
spinner

J.E. Mainer

vr 26 sep 2008

J.E. Mainer’s Mountaineers – The Legendary Family From Blue Ridge Mountains, Arhoolie.
Werken op een boerderij was voor Joseph Emmet Mainer geen optie, want daar zat geen brood in. Dus in 1922 liet hij het boerenleven in Weaversville, Noord Carolina achter zich en zocht het geluk elders. Begonnen als een banjospeler stapte hij over op de viool omdat hij zijn banjo thuis had moeten laten toen hij de goederentrein nam naar Concord, N.C.. Eerst werkte hij nog in een katoenfabriek alvorens hij de stap durfde te wagen om professioneel muzikant te worden. Omdat zijn baas garandeerde dat als het muzikanten leven niks zou worden hij zijn baan in de fabriek weer kon krijgen. Het was een tijd dat bands en muzikanten van radiostation naar radiostation trokken om uitzendingen te verzorgen. Een tijd waarin ook de fameuze Carter Family actief was. In 1932 kwam J.E. Mainer’s kans, de directeur van Crazy Water Crystal Company had hem gehoord en bood hem een baan aan. De band verzorgde de muzikale begeleiding bij advertenties en vele radio-optredens, die weer werden gesponsord door bedrijven als de Crazy Water Crystal Company. Dankzij de radio waren de Mountaineers in een groot gedeelte van Amerika te horen en J.E. Mainer won vele prijzen tijdens Fiddle wedstrijden. Net voor de 2de wereldoorlog viel de originele bezetting uit elkaar en langzaam maar zeker maakt J.E. er een echte familieband van met zijn zonen en dochter. Alleen de bas en de mandoline werd nog bespeeld door niet-bloedverwanten. De LP van deze uitzending werd in 1963 opgenomen door Chris A. Strachwitz voor zijn Arhoolie label. Op het nummer Wild Bill Jones horen we J.E. nog even banjo spelen maar verder laat hij vooral zijn fiddle en stem spreken. In 1971 stierf de in 1898 geboren meester fiddler.
Op de hoes zien we trotse pa met z’n dochter en twee zonen. Links in de foto zien we op bas en mandoline respectievelijk Earl Cheeks en Otis Overcash.
Na 14 nummers van J.E. Mainer’s Mountaineers is het de beurt aan de Kossoy Sisters met Erik Darling (van o.a. de Weavers). In 1956 opgenomen voor het Tradition label en in 1997 door Rykodisc heruitgebracht op cd, onder de titel Bowling Green. Traditionele folksongs uit Zuid Appalachians. Deze twee in New York geboren zusje laten die folk muziek schijnen in al zijn rauwe saamhorige pracht. (pieter bos)