spinner

Jan Smed

vr 31 okt 2008

Jan Smed, instrumentale Vlaamse volksmuziek.
De hoes van Jan Smed is een goede weergave van wat er te horen is: ouderwetse volksmuziek waar op gedanst moet worden. An De Maagd heeft de hoes ontworpen.
De Jan Smed groep is in 1969 opgericht door vijf jonge amateurmusici uit Sint-Lambrechts-Woluwe, een buitenwijk van Brussel. De groep speelt voornamelijk traditionele dansmuziek uit de provincies Antwerpen en Brabant waar deze tradities geconserveerd zijn. De bronnen zijn handschriften van boeken als Anciens airs et chansons populaires de Termonde uit 1868, of uit Theophiel Peeters Oudkempische volksliederen en dansen en handschriften van bijv. Louis Peeters uit 1900. Jan Smed bestaat nog steeds en ze spelen nog altijd walsen, polka’s, schottischen en mazurka’s. Op de lp spelen ze in de volgende bezetting: Luk Bosmans: eerste viool, doedelzak en slagwerk; Wim Bosmans: dwarsfluit en blokfluit; Ritteke Demeulenaere: hommel en slagwerk; Francis Marrant: diatonische accordeon en tweede viool; Charly Vandenputte op contrabas.
Als mooie tegenhanger laten we ‘nieuwerwetse’ folk uit België horen van de groep Troissoeur en wel de cd Trah Njim uit het jaar 2000.