spinner

Johannes-Passion van een jonge Händel

do 7 apr 2022
Thema: Oud
Genre: Barok

In De Tuin van Oud van 7 april draaien we een onbekende Johannes-Passion, een jeugdwerk van een 18-jarige Georg Friedrich Händel! De uitvoering is in handen van La Capella Ducale en Musica Fiata olv. Roland Wilson.

We zitten midden in de passietijd en overal in Nederland worden voor het eerst sinds twee jaar weer de passies van Bach uitgevoerd. Maar ook Georg Friedrich Händel heeft een Passion geschreven: een Johannes-Passion!

Het werk is ooit anoniem opgedoken in een Berlijnse bibliotheek, dus het is niet helemaal zeker of Händel dit werk wel geschreven heeft. Aanvankelijk werd dit oratorium gezien als een jeugdwerk van de 18-jarige componist. Rond 1970 schreef een Duitse wetenschapper het werk echter toe aan Georg Böhm. Ook Reinhard Keiser wordt wel genoemd. Maar voor dirigent Roland Wilson is het zo goed als zeker: dit is een werk van de jonge Händel.
De non-liturgische teksten zijn geschreven door de 17e-eeuwse dichter en librettist Christian Heinrich Postel, hij volgt nauwkeurig het lijdensverhaal volgens Johannes.

We draaien een opname van de Johannes-Passion van Georg Friedrich Händel, prachtig uitgevoerd door La Capella Ducale en Musica Fiata olv. Roland Wilson.

Uitzendingen: