spinner

Joyce Hatto: Je weet niet wat je hoort

do 1 mrt 2007

Joyce Hatto was kort geleden nog de grootste pianiste van wie niemand gehoord had… Intussen lijkt het echter eerder de grootste fraude-zaak in de recente muziekgeschiedenis. Op de Concertzender aandacht voor deze mysterieuze pianiste.
Let op: door een technische storing is de uitzending van woensdag 7 maart niet geheel uitgezonden. Op 21 maart een reprise, 19-20 uur!
Een jaar of twee geleden begon bij insiders de mythevorming rond de Engelse pianiste Joyce Hatto (1928-2006). Er verscheen in korte tijd een gigantisch aantal cd’s met een onwaarschijnlijk breed repertoire. De kwaliteit van de uitvoeringen was dermate hoog dat recensies vrijwel allemaal een verontschuldigend karakter hadden, hoe men haar al die tijd over het hoofd had kunnen zien.
 
Sinds enkele weken staat haar reputatie én die van veel recensenten ter discussie. De deksel van de beerput wil niet meer dicht sinds iemand bij toeval één van haar cd’s onweerlegbaar identificeerde als een vervalsing. In twee programma’s besteedt Thijs Bonger aandacht aan dit megaschandaal, dat als een wervelwind door de kwetsbare wereld van de klassieke muziek raast en veel op losse schroeven zet. Hij vergelijkt o.a. opnamen van Joyce Hatto en van de arme pianisten, die zonder het te weten haar reputatie verhoogden.
 
Woensdag 7 en 28 maart: Het Pianoatelier, 19-20 uur.