Search for:
spinner

Koor van blokfluiten in Documento, zaterdagochtend 19 maart

vr 25 feb 2011

Groot, groter, grootst: blokfluiten in allerlei formaten zijn te horen in Documento van zaterdag 19 maart. The Royal Wind Music olv Paul Leenhouts speelt 16e en 17e-eeuwse poëtische muziek uit Italië, Duitsland en Oostenrijk.


Imitatie menselijke stem

In de eerste helft van de 16e eeuw werden er grote consorts aan blokfluiten gebouwd, om alle menselijke stemmen in koorverband te imiteren. De blokfluit werd namelijk als één van de meest geschikte instrumenten beschouwd die de menselijke stem kon nabootsen.
Madrigalen en dansen
U hoort in deze Documento The Royal Wind Music olv Loeki Stardust Kwartet-lid Paul Leenhouts (zie foto) met 14 blokfluiten, van alt tot subgrootbas. Zij spelen madrigalen en fantasias maar ook suites en dansen uit Italië, Duitsland en Oostenrijk.
Zoals van Bertali, Orlando di Lasso, Palestrina, Cavazzoni, Marenzio, Schein, Schmelzer, Praetorius, vader en zoon Newsidler en Senfl.
Tokkelinstrumenten
De blokfluitisten worden bijgestaan door de barokharpistes Gunnhildur Einarsdottir en Johanna Seitz, luitist Israel Golani, en Elisabeth Seitz op psalterium.
Bekende
The Royal Wind Music (waar blokfluitist en Nederlandse Muziekprijs-winnaar Erik Bosgraaf lang in speelde) is een bekende van de Concertzender: het was te gast op het jubileum in december 2008. Marijke Ferguson interviewde Paul Leenhouts, en The Royal Wind Music gaf een kort live-optreden.
Documento: zaterdag 19 maart 2011, 10.00 – 11.00 uur


Royal Wind Music, jubileum CZ.php.jpeg
bassectie van The Royal Wind Music tijdens het jubileum van de Concertzender, 14 december 2008 (foto: Peter Koedoot)