spinner

Koyaanisqatsi

wo 4 feb 2009

‘Koyaanisqatsi’ is een film uit 1982 van regisseur Godfrey Reggio en bestaat vooral uit slowmotion fotografie van steden en landschappen van de Verenigde staten. Bijzonder is dat de film geen dialoog of ander gesproken woord bevat: het is puur alleen beeld en muziek. ‘Koyaanisqatsi’ betekent in de taal van de Hopi indianen zoiets als ‘leven uit balans’, of ‘een staat van leven die vraagt om een andere manier van leven’. De film impliceert dat het moderne leven dit is. 
Koyaanisqatsi is de eerste film van de Qatsi-trilogie, gevolgd door Powaqqatsi en Naqoyqatsi. Deze films komen uit 1988 en 2002.

De soundtrack van deze drie films zijn allemaal gecomponeerd door Philip Glass. De soundtrack van Koyaanisqatsi werd uitgebracht in 1983, na het uitkomen van de film. Ondanks dat de hoeveelheid muziek bijna even lang was als de film zelf, was de soundtrack maar 46 minuten lang. Deze bevatte alleen selecties van de stukken uit de film. In 1998 nam Philip Glass opnieuw de soundtrack op, maar nu uitgebreider. De muziek werd zo populair dat Glass de wereld rondtoerde, waarbij hij met zijn ensemble live optrad tijdens het vertonen van de film.