Search for:
spinner

Limburgse Kaas: Ruud van Eeten

do 10 sep 2009

Limburgse Kaas. Niet iedereen houdt ervan, maar het is wel een begrip.
Op 14 september van 19.00 – 20.00 u deel 9 van onze serie over hedendaagse Limburgse muziek. Deze aflevering is geheel gewijd aan de componist Ruud van Eeten.

  Van Eeten werd geboren in Geleen in 1973. Hij groeide op in Obbicht. Hij studeerde muziektheorie en orkestdirectie aan het Brabants conservatorium in Tilburg. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag behaalde hij daarna zijn Mastertitel in orkestdirectie.
Van Eeten schreef een gevarieerd oeuvre waarin blaasinstrumenten vaak een grote rol spelen. De laatste jaren gaan er geregeld werken in première op verscheidene festivals zoals ‘November Music’ en het ‘International Trombone Festival’. Begin 2004 werd hem tijdens het ‘Traces of Voices’ Festival de Anjer muziekprijs uitgereikt voor zijn compositie Marianne.
In 2009 zal zijn eerste opera Koning Willen II in Tilburg in première gaan.
Van Eeten zegt zelf over zijn muziek: “Mijn muziek is puur, ik heb er niet diep over nagedacht. Ik werk vanuit een onderbewuste drive en ik schrijf wat ik mooi vind. Simpel. De muziek is mijn muziek, geen poespas. Ik vertrouw op mijn intuïtie. Vaak ervaar ik de diepere betekenis voor mezelf en zelfs de inhoudelijke thematiek pas later.”
Van Eeten heeft als dirigent verschillende orkesten en ensembles geleid. In 2002 won hij de Bernard Haitink prijs. In 2006 werd hij benoemd tot artistiek en zakelijk directeur van het Muziekcentrum De Toonzaal in ’s-Hertogenbosch.
Samenstelling: Wino Penris

uitzending: 14 september 2009 19:00-20:00
herhaling: 24 september 2009 13.00 u.