spinner

Live in Concert: Klassiek in de Vesting vandaag vanaf 15:00

za 30 jun 2018
Thema: Klassiek

Op zaterdag 30 juni wordt een nieuw klassiek festival gelanceerd in Gorinchem. Het wordt een waar kamermuziek-feestje met 3 fantastische solo pianisten én het tango ensemble van de bekende violiste Isabelle van Keulen.

Luister hier vanaf 15:00 naar het live programma.

De programmeur-directeur van Theater de Vijfzinnen, René Meulmeester, licht toe: “Ik wil graag het publiek in Gorinchem ‘verwennen’ met een gezellig en hoogwaardig klassiek festival. Zoveel aanbod is er hier niet in dit genre. Ik ben heel gelukkig met deze line-up van geweldige musici en zie er enorm naar uit.”
Tussen de optredens in de grote zaal door zijn er diverse acts in de foyers. De Gorcumer Boudewijn Verhoef is een van de weinige ambachtelijke klavecimbel bouwers in ons land. In de pauzes geeft hij hier presentaties over. Ook zal de Concertzender interviews houden met de artiesten in de radio stand, tijdens de pauzes.

Uiteraard hoeft van de ‘marathon’ niet op lege maag te worden genoten; er zijn heerlijke versnaperingen verkrijgbaar.

Voorafgaand aan het programma in het theater vinden op zaterdagmiddag op onverwachte locaties in de binnenstad, in de Grote Kerk en het Vijfzinnen theater diverse mini concerten plaats. Zowel professionals als Gorcumse amateurs verrassen het publiek met gratis kleinschalige optredens. Dit als opmaat voor het middag- en avond programma in het Vijfzinnentheater.

IFrame
Festival Klassiek in de Vesting

Waar?

Theater De Vijfzinnen (voorheen: De Nieuwe Doelen), Haarstraat 64, 4201 JD, Gorinchem

Wanneer?

Zaterdag 30 juni, 16.00-22.00 uur (15.00 uur deuren open)

Line up:

Valentina Toth, piano
Einav Yarden, piano
Camiel Boomsma, piano
Isabelle van Keulen Ensemble
+ diverse acts tijdens de pauzes in de foyers.

Tickets (€22,50 voorverkoop / €25,00 aan de deur) zijn verkrijgbaar via de site van Theater de Vijfzinnen.

Over de artiesten:

Isabelle van Keulen, Nederlandse violiste en altvioliste, richtte in 2011 het Isabelle van Keulen Ensemble op. Dit deed zij met als doel Astor Piazzolla’s Tango Nuevo meesterwerken uit te voeren op het technisch en muzikaal hoogst mogelijke niveau.
Zij speelt samen met andere internationaal erkende en prijswinnende musici, namelijk bandoneonist Christian Gerber, pianiste Ulrike Payer en contrabassist Rüdiger Ludwig. Deze veelzijdige, charismatische musici veroverden het publiek al bij hun eerste optreden, waar dan ook vele vervolgconcerten uit volgden.
Na de eerste twee Piazzolla CD’s, waar het Isabelle van Keulen Ensemble met de meest bekende werken van Astor Piazzolla naar buiten is getreden – Oblivion, Libertango, Adios Nonino e.v.a. nummers – zal de derde CD thematischer zijn: vier Angel stukken (Introduccion-Milonga-Muerte-Resureccion) staan contrastrijk tegenover vier Diablo stukken (Vamos del Diablo, Romance del Diablo, Tango del Diablo, Allegro Tangabile). In de afgelopen seizoenen heeft het ensemble regelmatig een aantal van deze stukken in de oude programma’s geïntroduceerd, met groot succes bij het publiek! De werken zijn – zoals alle composities van Astor Piazzolla – directe lijnen naar de emoties, door het contrasterende thema is er bovendien extreem veel afwisseling van stemmingen en tempi!”

IFrame

Camiel Boomsma’s pianospel wordt wereldwijd beschreven als gevoelig en diepgaand: hij vertelt een muzikaal verhaal. Hij heeft een eigen geluid en laat zijn eigen interpretatie graag horen bij het spelen van zowel traditioneel als origineel repertoire.
Boomsma staat bekend om zijn liefde voor transcripties, en zijn Wagner transcripties hebben dan ook veel lof ontvangen van critici. Wagners stukken worden transparant, ze spreken op een heel andere manier, en ze klinken verfrissend en verfijnd.
In 2017 gaf Boomsma zijn eerste album uit bij Challenge Classics, gewijd aan Chopin en Schubert. De goede ontvangst van het album leidde tot verschillende noemenswaardige optredens en de uitspraak dat Boomsma “fluwelen vingers” heeft, door de Volkskrant.

IFrame

De jonge pianiste Valentina Tóth speelt al vanaf haar twaalfde piano en heeft aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel gestudeerd, waar zij met grote onderscheiding afstudeerde. Op haar 18e bracht zij al haar debuutalbum uit op Challenge Classics, Hungarian Horizon, dat zeer goed ontvangen werd en waarvoor Tóth een Diapason d’Or in ontvangst mocht nemen.
Inmiddels heeft zij ook vele andere prijzen op zak. Al vanaf haar 15e speelt zij in prestigieuze concertzalen als het Concertgebouw en Carnegie Hall en heeft ze gesoleerd met vele verschillende orkesten en ensembles. In 2011 maakte BNN een documentaire over haar (‘Je zal het maar zijn’), waarvoor ze een concert mocht geven op de Yehudi Menuhin School in Engeland. Sinds 2015 is Tóth te zien als vaste pianiste bij de Tiende van Tijl op NPO2. Valentina Tóth zal dit jaar een nieuw album uitbrengen bij Challenge Records, waarop zij voortborduurt op haar Hongaarse roots met werken van componist en pianist Ernst von Dohnányi.

IFrame

Haar verbeelding en levendige manier van spelen, haar gevoel voor drama dat getemperd wordt door zachtheid en elegantie: pianiste Einav Yarden heeft wereldwijde erkenning gekregen voor haar spel. Ze heeft in 2013 haar debuut soloalbum uitgebracht op Challenge Classics, dat internationaal werd toegejuicht. Haar album Six Piano Sonatas, ook uitgebracht op Challenge Classics, werd eveneens veel geprezen in zowel Nederland als daarbuiten. Ze zal dit jaar een nieuw album uitbrengen op Challenge Classics met werken van Robert Schumann.


Einav Yarden

De Concertzender is aanwezig en maakt live radio gedurende het hele festival, inclusief talkshows tijdens de pauze.

Klassiek in de Vesting wordt georganiseerd in samenwerking met Classic FM, De Concertzender, Melome (een nieuwe streamingdienst voor klassieke muziek) en Challenge Classics.