spinner

Luiten

vr 9 mei 2008

De komende tijd zal OpgeHoesd de totale serie ‘Music in the World of Islam’ uitzenden. Dit is een bijzondere box uit 1976 bestaande uit een boek en 6 LP’s samengesteld door muzieketnologe Jean Jenkins. (& Poul Rovsing Olsen) Jean Jenkins presenteert de muzikale tradities uit de Islamitische wereld strekkend van Europa via Afrika tot en met AziĆ«. Het voornaamste doel van deze reeks is de luisteraar kennis te laten maken met de diverse rijkdom, de complexiteit en de melodieuze schoonheid die in de Islamitische wereld te vinden is.
Deel 2: Lutes
Het grote luit-instrument in de Islamitische wereld is de Ud. In alle verschillende landen waar dit instrument gespeeld wordt zijn verschillende speelstijlen en technieken ontwikkeld. De naam kan anders zijn en her en der kun je een paar snaren meer of minder op het instrument vinden… het instrument zelf is in principe overal hetzelfde. Het kan dienen als solo-instrument of als instrument om zang te begeleiden. Naast aandacht voor de Ud kan je op deze LP ook luisteren naar andere luiten uit de Islamitische wereld. De Perzische Sehtar, de Tambur uit Afghanistan en de Marokaanse Gunbri bijvoorbeeld. Dit is slechts een miniscule fractie van alle soorten en stijlen die de Islamitische wereld aan luitmuziek te bieden heeft.
Na deze LP kan je tot het einde van de uitzending luisteren naar een prachtig virtuoze Ud solo gespeeld door Sayyid M.M Husayn afkomstig van de CD Classical Music of Egypt.