spinner

Macedonia

do 19 mrt 2009

LP Songs of Eastern Macedonia, Volume 17, V/a, (1977) Society For The Dissemination Of National Music SDNM 117
Op de hoes van deze LP zien we ene Captain Yiaglís met zijn Griekse manschappen stoer poserend voor de fotograaf. De foto stamt uit begin 1900 en is genomen ten tijde van de Macedonische strijd. Waarschijnlijk de strijd die vooraf ging voor de oprichting van de Republiek Macedonië. Echter ben ik alles behalve bekwaam op het gebied van historische gevechten en dergelijke, dus of het klopt wat ik hier meld is maar de vraag. Wel heb ik een zwak voor mooie oude foto’s zoals die dus ook op deze hoes te vinden is.
Muzikaal brengt de LP oude folkloristische klanken uit de Griekse regio’s Centraal Macedonië, Oost Macedonië en Thracië. Lokale liederen uit streken als Sérres, Kaválla, Chalkidiki en Dráma. De instrumenten die gebruikt worden zijn o.a. de gaïda (doedelzak), daïrédes (grote tamboerijnen), viool, klarinet, daoúli, laoúto (een Griekse tambura) en natuurlijke de stem.
Aanvullend draaien we een paar nummers van Esma Redzepova. Het World Connection label bracht van haar de dubbel cd “Queen Of The Gypsies” uit, met één cd vol Roma liedjes en de andere cd vol met Macedonische liederen (pieter bos).