spinner

Madagaskar

do 15 jan 2009

Airs à danser pour chitare sud-ouest de Madagascar.AMP 7 2907
Op de hoes zien we vijf kinderen zittend op het zand in het dorpje Anakao in zuidwest Madagaskar. Ze luisteren naar het citherspel van dorpgenoot Robert Rindy. De kleuren in de foto zijn een beetje vergaan, want het gaat hier om (veld)opnames uit 1967-69, gemaakt door Bernard Koechlin. In de uitvoerige liner-notes, ook van zijn hand, vertelt Koechlin over de cithertradities van de Vezo uit zuid-Madagaskar.
Het interessante aan dit volk is dat ze zichzelf niet als ethnische groep definiëren, maar volgens hun leefwijze: het zijn semi-nomadische vissers. En daarom is het moeilijk te schatten hoe groot dit volk is. Op de plaat wordt gesproken van ca. 8.000, maar nieuwe schattingen gaan uit van het aantal kano’s (lakana’s) die de Vezo gebruiken: 22.000 in 1995.
Hoe dan ook, hun cithermuziek is door monsieur Koechlin geregistreerd – op verschillende soorten cithers, gemaakt van hout, bamboe of metaal. Zowel seculair als religieuze muziek komt aan bod. We horen dansliedjes, liedjes voor "gevaarlijk werk" zoals het lanceren van een nieuw vissersboot, maar ook van "gevaarlijke rituelen" zoals begrafenisliederen of liederen om goden aan te roepen. We bezoeken dus de Vezo.