spinner

Malaysia

vr 5 sep 2008

A Musical Anthology of the Orient: Malaysia (1970) Bärenreiter Musicaphon BM 30L2026
Op de hoes van A musical Anthology of the Orient uit de Unesco Collection met muziek uit Maleisië ziet u een foto van een aantal muzikanten van een van de twee gamelanorkesten die op de Lp te horen zijn. Ze zien er niet bijster enthousiast uit. Het lijkt alsof ze plichtmatig de trommels en de gongs moeten beslaan. De schalmei-speler heeft er zo te zien iets meer plezier in. Maar dat komt vooral omdat hij lekker bezig is. De drummers en vooral de gongspeler kunnen zich muzikaal niet uitleven, maar moeten zich houden aan de cyclische patronen die ten grondslag liggen aan de ceremoniën waarvoor de muziek bedoeld is. En die ceremoniën kunnen wel uren duren…
Aan de binnenkant van de Lp staat een uitgebreid betoog van Mubin Sheppard over de ligging, de geschiedenis en de muziek van Maleisië. De opnamen komen van J. Brunet en W.P. Malm uit 1970 en van Radio Malaysia uit 1969.
Het Royal Orchestra of Kelantan begint met de opening gewijd aan Koninklijke Hoogheid Gaulat Taunku. De uitvoering vindt plaats in het paleis in Kota Bharu. Het tweede nummer is een ceremoniële aria gezongen door de leidende soliste en actrice van elk Ma’ yong stuk, oftwel een Maleisische dansdrama. De namen van de muzikanten of de zangeres worden bij dit soort gelegenheden vrijwel nooit vermeld.
Daarna horen we de koninklijke gamelan van Trengganu in het paleis van Dowager Tengku Mariam. Na de topeng, een maskerdans, hoort u de ouverture van een Wayang Kulit. Dan volgt wederom een Ma’ yong en het laatste stuk een een rebabsolo uitgevoerd door Raja Hassan bin Raja Ibrahim of Kelantan. Ja, zijn naam wordt wel genoemd, maar hij is dan ook een raja, oftewel een koning.
Aanvulling komt van de CD The Rough Guide in Malaysia.