spinner

Marcel Ponseele, Henriette Feith e.a.

zo 12 jan 2020

ma 9 februari 2020, Sint Aegtenkapel, Amersfoort: O Fortuna Crudele -luister-

Uitzending: 13 maart 2020.

Daverend barokconcert met internationaal vermaarde baroksolisten Marcel Ponseele (hobo), Kathryn Cok (clavecimbel) Wouter Verschuren (fagot). Naast instrumentale werken zingt de gevierde Nederlandse bariton Robbert Muuse samen met sopraan Henriette Feith aria’s en duetten van Bach en Händel.

Het is welhaast een wonder te noemen dat dit gezelschap: Kathryn Cok (klavecimbel), Wouter Verschuren (fagot), Robbert Muuse (bariton) samen met wereldberoemd barok hoboist Marcel Ponseele voor Music on Chairs in Amersfoort zullen optreden. Overigens natuurlijk samen met Henriette Feith! Er zullen aria’s, duetten en instrumentale muziek van Bach en Händel (o.a.) klinken. O Fortuna Crudele heet dit programma, maar zo wreed en heet zal de soep niet gegeten worden!

Zo’n zeldzame verzameling van talent op één plek, de Sint Aegtenkapel in Amersfoort, vraagt om een bijzonder programma. Sopraan Henriette Feith bracht hen bij elkaar en samen brengen zij werken van uiteenlopende barokcomponisten, Italiaans (Platti, Scarlatti ) en Duits (Bach, Händel, Telemann). Een voor de meesten volkomen onbekende componist zit er ook bij: Johann Georg Thiel (1671-1743). Het hoe en waarom is onduidelijk, maar diens muziek (waaronder een van de vroegste werken voor de fagot geschreven) werd gevonden in het archief van Oostenrijker en diplomaat Aloys Thomas Raimund, graaf Harrach-Rohrau (1696-1749), en blijkt van grote elegantie en virtuositeit.

Opname: Wijnand de Groot, E07002