spinner

Martin Scorsese Presents the Blues- Muddy Waters

za 3 mei 2008

Onder leiding van regisseur Martin Scorsese kwam de zevendelige documentaire-serie The Blues tot stand. Een unieke serie waarin zeven beroemde regisseurs met een passie voor muziek een persoonlijk beeld schetsen van bluesmuziek.
Naast Scorsese zelf vangen ook Charles Burnett, Clint Eastwood, Mike Figgis, Marc Levin, Richard Pearce en Wim Wenders de essentie van bluesmuziek in films die de muziekstroming volgen van haar Afrikaanse oorsprong tot en met haar invloed op vrijwel alle hedendaagse muziek.
De films bevatten zeldzaam archiefmateriaal van onder meer Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Willie Dixon, John Lee Hooker, Bo Diddley, Eric Clapton en vele anderen. Daarnaast zijn ruim 100 Bluesklassiekers speciaal voor deze serie opgenomen door hedendaagse artiesten als B.B. King, Bonnie Raitt, Lou Reed, Tom Jones, Los Lobos, Jeff Buckley en Lucinda Williams. Als soundtrack is bij deze documentaires een serie CD’s uitgekomen.
Elke maand laten we er eentje horen, deze keer is dat Muddy Waters.
Muddy Waters wordt op 4 april 1915 in Rolling Fork, Mississippi geboren als Mc Kinley Morganfield. In 1943 verhuisde hij naar Chicago waar hij de akoestische gitaar aan de wilgen hing en zich richtte op de eléktrische gitaar. Samen met Little Walter, Jimmy Rogers en Otis Spann begon hij een band. Kort voor zijn dood in 1983 is Waters nog altijd actief in de bluesmuziek. Door in de laatste jaren met artiesten als Bob Dylan, Mike Bloomfield en Johnny Winter te spelen vernieuwt Muddy Waters de blues telkens weer voor nieuwe generaties luisteraars. Terecht dat hij al voor zijn dood op koninginnedag 1983, wordt bijgezet in the Blues Hall of Fame.