Search for:
spinner

Myrthen

do 20 dec 2012

Op vrijdag 21 december om 15.00 uur klinkt een programma gewijd aan de bijzondere liederencyclus Myrthen van Robert Schumann. Deze cyclus schreef hij in 1840 als bruidsgeschenk voor zijn geliefde Clara Wieck.

Het programma Myrthen is gewijd aan de gelijknamige liederencyclus van Robert Schumann, die hij in 1840 schreef als bruidsgeschenk voor zijn geliefde Clara Wieck.
Liefde, vreugde, strijd en wanhoop: een diversiteit aan onderwerpen maken deze cyclus tot een boeiende weerklank van deze periode uit Schumanns leven. Een verloren gewaand manuscript van enkele liederen uit de cyclus werd onlangs ontdekt in Den Haag.
Clara WieckDiverse uitvoeringen
Luistert u naar dit bijzondere verhaal en naar een prachtige vertolking door zangeres Nathalie Stutzmann en pianist Michel Dalberto.
De cyclus wordt niet vaak in zijn geheel uitgevoerd, maar in het licht van de ontstaansgeschiedenis is het beluisteren van het complete opus een bijzondere ervaring.
Verreweg het bekendst is het eerste lied, Widmung. Franz Liszt maakte hier in 1848 een bewerking van voor piano solo. Als toegift kunt u deze transcriptie beluisteren in een uitvoering van Evgeny Kissin. Schumann zelf was geen liefhebber van liedbewerkingen, vooral niet van die van Liszt. Oordeelt u zelf!

Over de programmamaakster
Samenstelling is in handen van Karijn Dillmann. Dillmann is een nieuwe programmamaker bij de Concertzender. Ze studeerde piano aan het Sweelinck Conservatorium en het Utrechts Conservatorium. In 1999 studeerde zij af als Uitvoerend Musicus, met specialisatie kamermuziek. Na haar conservatoriumstudie studeerde zij muziekwetenschap en sloot deze studie cum laude af in 2003.
Karijn heeft regelmatig concerten gegeven in diverse kamermuziekensembles en jarenlang een eigen lespraktijk gehad. Sinds 2001 is zij verbonden aan het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag.
Kijk voor meer informatie in onze programmagids.