spinner

Narradores de Javé

zo 19 aug 2007

Brazilië. Frankrijk 2003
De bewoners van een klein Braziliaans dorpje in de uitgestrekte Javé-vallei krijgen de schrik van hun leven wanneer ze te horen krijgen dat ze moeten plaatsmaken voor een stuwdam. Ze komen echter op het lumineuze idee om alle verhalen en legenden die de bewoners zich kunnen herinneren vast te leggen. Deze ‘legendarische geschiedenis van Javé’ moet de autoriteiten overtuigen van het unieke karakter van de streek. De enige onder hen die kan schrijven is de postbode. Hij is echter ooit in diskrediet geraakt omdat hij zelfverzonnen brieven rondbracht. Wat begint als een strijd voor levensbehoud loopt uit op een bevlogen competitie over wie het verleden het mooist kan kleuren.

‘Narradores de Jave’, ook wel bekend als ‘The Storytellers’, is een ode aan de verbeelding en de kunst van het vertellen. Regisseuse Eliane Caffé vindt op eigen manier aansluiting bij de inventieve Latijns-Amerikaanse verteltraditie. Tegelijk kan en moet Javé Valley gezien worden als een exposé over behoeften, belangen, politieke spelletjes en beslissingsprocessen. De vraag naar wiens verhaal geluisterd wordt, dringt zich ook buiten de Javé-vallei op.
De soundtrack is gemaakt door DJ Dolores + Orchestra Santa Massa. De Cd is uitgebracht in 2005 en is een afgeleide van de originele soundtrack. De nummers zijn door verschillende DJ’s geremixed, ingekort en opnieuw verteld. Het resultaat is veelgelaagde non-linieare visie op de sfeer van de film.