spinner

Nieuw programma || Portamento

Zondag 22 juli om 20:00 uur de 1ste aflevering van Portamento.

Portamento, waving…..between a whisper and a scream, is een nieuw programma op de Concertzender. De Belgische samensteller en producent van Portamento, Dirk Serries, zal voor velen geen onbekende zijn in de eigentijdse avontuurlijke muziek. Sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw bewandelt Serries, als componist en musicus, zijn eigen weg door de fascinerende wereld van de elektro-acoustische klankmanipulaties.

Dirk Serries muziek verscheen tot ongeveer 2007 onder zijn artiestennaam vidnaObmana, daarna onder de naam Fear Falls Burning. En de afgelopen jaren verschijnt in hoog tempo zijn werk, veelal i.s.m. anderen, onder zijn eigen naam. Serries speelt en componeert muziek op het raakvlak tussen ambient, improvisatie en minimal music.

Zoals zovelen die begin jaren tachtig begonnen met elektronische muziek, verscheen Serries muziek allereerst op diverse muziekcassettes. De underground muziekcassette netwerken moesten er destijds voor zorgen, dat zijn muziek bij een groter publiek terechtkwam. Pas vanaf de jaren negentig werd de stroming ambient groot genoeg en de kosten om cd’s uit te geven laag genoeg om de muziek naar de buitenwereld te krijgen.

Serries heeft met talloze artiesten binnen de ambient samengewerkt; de bekendste daarvan is Steve Roach. Hij werkte eveneens samen met Steven Wilson van Porcupine Tree, die onder zijn schuilnaam Bass Communion ook een aantal ambient-albums heeft uitgebracht. Op dit moment begeeft Dirk Serries zich meer en meer in de wereld van de free-jazz, waarbij tegenwoordig ook elementen van ambient, micro-tonaliteit en metal-sound-eruptions worden toegelaten. Onder de naam New Wave Of Jazz laat Serries ons kennismaken met een geheel nieuwe klankwereld, waarin samenwerkingen plaatsvinden tussen musici als Colin Webster, Martina Verhoeven, Otto Kokke, John Dikeman en René Aquarius.

Het nieuwe radioprogramma Portamento zal een verkenningstocht worden, vooral door de wereld van eigentijdse grensgebieden, als ambient, minimal, micro-tonaliteit en improvisatie, waarbij de focus ligt op de kracht van iedere afzonderlijke toon in de context van het gehele klankspectrum, dat zich in de real-time compositie manifesteert.

Klik hier door naar de programmagegevens van deel 1 van Portamento.