spinner

Nieuwe podcast: Battuto and Pizzicato, the story of the baroque guitar

di 9 aug 2022
Thema: Oud
Genre: Barok

Nieuw op de Concertzender: een Engelstalige podcastserie in vijf afleveringen die de geschiedenis van de barokgitaar behandelt, van het midden van de 16e eeuw tot c. 1730. Barokgitarist Lex Eisenhardt bespreekt de ontstaansgeschiedenis van het repertoire, gezien tegen de achtergrond van de instrumentale en vocale muziek uit die tijd. Er wordt een vergelijking gemaakt met composities voor andere instrumenten, zoals met name de luit en de theorbe.

Deze podcasts zijn een bewerking van de radioprogramma’s die van januari tot mei 2022 zijn uitgezonden op de Concertzender. Veelvuldige verzoeken om een Engelse vertaling te maken, geuit door luisteraars die de Nederlandse taal niet machtig zijn, hebben Lex aangespoord om de teksten van deze serie opnieuw in te spreken, en nu in het Engels.

Beluister via deze link de podcasts.

 

Belangrijkste componisten aan bod

Kenmerkend voor de solomuziek vanaf c. 1630 is de afwisseling van geslagen akkoorden (battuto in het Italiaans) en getokkelde meerstemmigheid zoals op de luit (pizzicato).
De werken van de belangrijkste componisten van muziek in deze goeddeels onbekend gebleven bijzondere stijl, Giovanni Paolo Foscarini, Michelangelo Bartolotti, Francesco Corbetta, en Robert de Visée, komen uitgebreid aan bod, maar ook de muziek van (nog) minder bekende componisten zoals Domenico Rainer en François Campion.
Daarnaast wordt aandacht besteed aan het repertoire dat gebaseerd is op de Spaanse folklore, van Gaspar Sanz en Santiago de Murcia.

 

Lex Eisenhardt

Lex Eisenhardt heeft steeds een sterke voorkeur gehad voor direct contact met de snaren, zonder tussenkomst van strijkstok of klavier. Zo lag het voor de hand dat hij in de jaren ’70 gitaar en luit ging studeren, in Utrecht. Een voordeel is dat je op deze instrumenten complete – meerstemmige – muziek kunt spelen. Daarmee houd je alle aspecten van de uitvoering letterlijk in eigen hand.

Na zijn studie werd hij docent aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij werkte tot zijn pensionering in 2018. De kroon op zijn langdurige onderzoek naar de barokgitaar was de publicatie van zijn boek ‘Italian Guitar Music of the Seventeenth Century’, uitgegeven bij The University of Rochester Press, in 2015.

Meer weten? Kijk dan op de website van Lex.