spinner

Nieuwe serie Arie Antiche

zo 9 dec 2018
Thema: Klassiek | Oud
Genres: Barok | Klassiek | Vocaal

In Documento komt de komende tijd een korte serie van vijf afleveringen over de ‘Arie Antiche’. De (herhaling van de) eerste aflevering is te horen op woensdag 12 december om 11.00 uur.

De samensteller van deze zogeheten ‘Arie Antiche’ is de Italiaanse componist, muziekredacteur en bewerker Alessandro Parisotti (1853-1913).
Het was in zijn tijd in de mode om vergeten oude muziek uit de klassieke en barokke periode te herontdekken en te herstellen.
Parisotti herontdekte ook vergeten aria’s uit opera’s, oratoria en op zich staande aria’s uit de (vroeg) barokperiode. In oorsprong arrangeerde hij de aria’s voor solozang en pianobegeleiding, als studiemateriaal voor zangstudenten.
Guilio Caccini’s “Amaryli, mia bella” is een van de meest populaire aria’s uit de Arie Antiche.

Elke uitzending van de serie ‘Arie Antiche’ begint met de aria “Se tu m’ami” van Parisotti, elke keer met een andere uitvoerende.

Het is deels een muzikaal programma, deels een poëtisch programma. Te horen zijn poëtische teksten van de verschillende aria’s waarna steeds twee verschillende uitvoeringen van dezelfde aria klinken.

 

Uitzendingen:

  • Maandag 3 december 2018, 19.00 – 20.00 uur
  • Woensdag 12 december 2018, 12.00 – 13.00 uur (herhaling)

 

Bekijk hier de speellijst in de gids.

 

Op foto: Beniamino Gigli