Search for:
spinner

Nkengas

do 5 feb 2009

Nkengas – Destruction (Orbitone/Tackle 1973)
Er was ooit wat verwarring rond deze band omdat de Nkengas eigenlijk beter bekend was onder de naam Ikengas. Het blijkt één en dezelfde groep te zijn. Onder de naam Nkengas hebben ze 2 LP’s gemaakt, “Nkengas In London” en de LP van deze uitzending “Destruction”. Maar onder de naam Ikengas hebben ze meer faam verworven.
De “Destruction” LP van vanavond is een Afro Funk meesterwerkje uit 1973 van deze groep Nigerianen onder de bezielende leiding van Vincent Okoroego. Ze noemden hun muziek “Ikwokilikwo” wat heel erg vrij vertaald zoiets betekend als een hele heftige muzieksoep.
Vandaag de dag worden er vele juweeltjes uit de jaren zeventig funky afro diamantmijn opgegraven en opnieuw uitgebracht maar verbazingwekkend is dat nog niet met deze rauwe diamant gebeurd. Dus hoogtijd om de LP even in het OpgeHoesd zonnetje te zetten. De hoes spreekt wat dat betreft ook boekdelen, dus kijk, luister en laat je inspireren.
Na de 9 nummers van Nkengas krijg je een selectie van 5 nummers van de vorig jaar verschenen verzamelaar “African Scream Contest, Raw & Psychedelic Afro Sounds from Benin & Togo 70s” zoals uitgebracht door het Analog Africa label. Achtereenvolgend hoor je Vincent Ahehehinnou, Le Super Borgou De Parakou, Gabo Brown & Orch. Poly-Rhytmo, Picoby Band D’Abomey en El Rego et Ses Commandos. (pieter bos)