Search for:
spinner

Nowhere in Africa

wo 29 jul 2009

Nirgendwo in Afrika van regisseur Caroline Link, waarvoor ze een Oscar heeft gewonnen in de categorie Beste Buitenlandse Film. De film die ook bekend staat als Nowhere in Africa is gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Stefanie Zweig. Het verhaal wordt verteld uit het oogpunt van de vijfjarige Regina Redlich. Zij is de alterego van de schrijfster.

De film is een epos over een joodse familie die vlak voor Hitlers dictatuur naar Kenia emigreert en te kampen krijgt met talrijke problemen (discriminatie, huwelijksproblemen, racisme, heimwee, een sprinkhanenplaag). Alhoewel Caroline Link het grootste gedeelte van de film laat afspelen in het zonovergoten Afrika, komen de wantoestanden in Duitsland ook ruim aan de orde. Geen oorlogstaferelen, maar via radioberichten en korte brieffragmenten verneemt de kijker onder meer hoe de ouders van Jettel en enkele nabestaanden naar de concentratiekampen werden vervoerd.

De soundtrack heeft een duidelijke Afrikaanse sfeer. De Zwitserse componist Niki Reiser is voor de gelegenheid naar Kenia afgereist om muzikanten te ontmoeten en de muziek beter te leren kennen. Enkele nummers zijn van de Duitse filmcomponist Jochen Schmidt-Hambrock. De score wordt uitgevoerd door de Basel Symphony Orchestra.