spinner

Oorgetuige #53: Aan de vooravond (2)

zo 16 dec 2012

Rusland staat in ‘Alles ter nagedachtenis aan jou…’, onze serie over Russische muziek van de 20ste eeuw, op 17 december (20.00-22.00 uur) voor de tweede maal (?) ‘Aan de vooravond’ van verwoestende en dramatische jaren.
Aan de vooravond van de inval van Hitlers troepen in de Sovjet-Unie op 22 juni 1941 lijkt het leven in bepaalde opzichten nog zijn gang te gaan die bij de stalinistische jaren dertig horen. 
Dmitri Sjostakovitsj voltooit zijn Pianokwintet en brengt het samen met het Beethoven Kwartet zelf in première. U kunt een bijzondere uitvoering beluisteren met onder meer Janine Jansen.
Aleksandr Loksjin (foto) is zo naïef te denken dat hij aan het conservatorium kan afstuderen met ‘Les Fleurs du Mal’ op de ‘decadente verzen’ van Baudelaire.
En een jeugdige Georgi Sviridov componeert in 1940 zijn Kamersymfonie.
Maar Vytautas Bacevičius komt op tournee in Argentinië vast te zitten en kan de oversteek terug niet meer maken; hij zal zijn Poolse en Litouwse vrienden en familie niet meer terugzien. In gedwongen ballingschap componeert hij zijn Tweede Symfonie, die hij ‘Della Guerra’ noemt…
Lees alle bijzonderheden in de programmagids.