spinner

Oorgetuige #63: Trizna, het dodentrio

ma 23 sep 2013
Thema: Hedendaags

"Alles ter nagedachtenis aan jou", onze serie over Russische muziek van de 20ste eeuw, staat op 23 september in het teken van het dodentrio. “Tolstoj zei: ‘Tsjajkovski is dood’ en twee enorme tranen rolden over zijn grote wangen.”

Sergej Rachmaninov componeerde het tweede van zijn trio’s 'élégiaques’, in d kleine terts, naar aanleiding van Tsjajkovski’s dood in de herfst van 1893. Het trio van Rachmaninov is vergelijkbaar met dat van Tsjajkovski ‘ter nagedachtenis aan een groot kunstenaar’ bij de dood van Nikolaj Rubinstein. Hij begon een traditie die we door de muziekgeschiedenis van Rusland blijven tegenkomen.

 

In 1944 componeerde Dmitri Sjostakovitsj zijn Tweede Pianotrio opus 67 ter nagedachtenis aan zijn grote vriend Ivan Sollertinski, die als 41-jarige zakelijk leider van het geëvacueerde Leningrads Filharmonisch Orkest op 11 februari in Novosibirsk overleed.

Verder hoort u werken van Arno Babadzjanjan en Alfred Schnittke en de winnaar van de uniebrede wedstrijd voor het volkslied van de Sovjet-Unie. Klik hier voor alle bijzonderheden.