spinner

Orgelconcerten van Händel

do 8 apr 2021
Thema: Oud
Genres: Barok | Orgel

Op donderdag 8 april begint een reeks afleveringen van L’Esprit Baroque met de korte serie Orgelconcerten en andere klavierwerken van Georg Friedrich Händel.

In deze serie laten we u voornamelijk orgelconcerten horen. Dat houdt in: orgel met barokorkest, waarin het orgel de solopartij speelt en het orkest de tutti’s.
Drie opusnummers zijn van belang bij de orgelconcerten, namelijk nummer 3, 4 en 7. Uit alle drie de opusnummers nemen we voorbeelden maar we concentreren ons vooral op de opusnummers 4 en 7.

Naast de orgelconcerten componeerde Händel ook voor het klavecimbel. Van deze klavecimbelwerken kennen we twee series, namelijk een eerste deel met acht suites en andere stukken uit 1720, en een tweede deel met werken uit 1733.
De geschiedenis van deze suites kent vele grillige momenten. Zo hebben we te maken van geschonden copyright dat Händel wilde ontmaskeren, bewerkingen van Händel zelf van ouder materiaal en een nogal afwijkende componeerstijl.
En tenslotte componeerde Händel losse klavierstukken. Sommige zelfs voor een automatische klokwerk. Ook hiervan horen we voorbeelden.

In deel 1 horen we twee orgelconcerten door The Academy of Ancient Music met dirigent en organist Richard Egarr. Ze beginnen met Händel’s misschien wel bekendste orgelconcert: ‘The Cuckoo and the Nightingale’.
Richard Egarr speelt daarnaast ook een suite van Händel.

Uitzendingen:
Deel 1 – donderdag 8 april 2021, 20.00 – 21.00 uur
Deel 2 – donderdag 22 april 2021, 20.00 – 21.00 uur

Deel 3 – donderdag 6 mei 2021, 20.00 – 21.00 uur