spinner

Ornette Coleman in Moments of Modern Jazz, woensdag 2 maart, 16

zo 27 feb 2011

Saxofonist en componist Ornette Coleman (1930) is een Amerikaanse jazzavantgardist uit de jaren 1950. Als reactie op de bebop en hardbop ontwikkelde hij in die tijd een geheel eigen stijl.

De improvisaties waren niet meer gebaseerd op akkoorden schema’s van b.v. 32 maten, maar er werd meer melodisch geimproviseerd zonder vastliggende vorm. Het tempo was meestal wel ‘swingend’ zoals in de hardbop het geval was – vandaar dat deze nieuwe stijl wel wordt aangeduid als ‘free bop’.
Omdat er van harmonische structuren geen sprake meer was speelde Coleman bij voorkeur zonder piano, waarbij hij uitblinkt in vrije verhalende fraseringen. De meeste jazzliefhebbers hadden aanvankelijk moeite met deze aanpak maar Coleman is toch een levende legende geworden en hij treedt nog steeds op.
Zijn vaste medeblazer uit de begintijd was trompettist Don Cherry die leefde van 1936 tot 1995. Meestal bespeelt Coleman de altsaxofoon, maar we horen hem hier bij uitzondering ook op tenorsaxofoon, het instrument waarop hij ooit was begonnen.
Vandaag hoort u hem in twee verschillende kwartetten met opnamen uit 1959 en 1961. Uitzending in Moments of Modern Jazz, Woensdag 2 maart en Zaterdag 12 maart van 16-17 uur. 
Dit programma is reeds on demand af te luisteren.