Search for:
spinner

Paasmuziek door Ricercar Consort

di 11 apr 2023
Thema: Oud
Genre: Barok

Donderdag 13 april staat het Belgische Ricercar Consort in het lentezonnetje. In Nuove Musiche draaien we hun nieuwste cd, en in L’Esprit Baroque is het ensemble te horen in Paascantates van Nicolaus Bruhns.

Philippe Pierlot

Het Ricercar Consort olv. gambist Philippe Pierlot (vaste speler in Hespérion XXI van Jordi Savall) heeft vanaf 1985 veel Duitse barokmuziek opgenomen, waaronder cantates voor de lijdenstijd en Pasen.

In L’Esprit Baroque klinken 3 Paascantates van Nicolaus Bruhns, één van de belangrijkste schakels tussen Buxtehude en J.S. Bach.
Dankzij de jonge Bach zijn nog enkele composities van Bruhns bewaard (6 orgelwerken en 12 cantates).
De altpartijen in de cantates die we horen worden gezongen door de onlangs overleden countertenor James Bowman (de opnamen stammen uit 1993). Tussendoor horen we koraalzettingen voor orgel over het koraal “Christ lag in Todesbanden”, door Johann Sebastian Bach en Georg Böhm.

Begin 2023 kwam het ensemble met de cd ‘Buxtehude – Salvator Mundi’. Hierop staat muziek van Dietrich Buxtehude voor de Goede Week en voor Pasen, zoals het werk “Jesu meines Lebens Leben“, BuxWV 62.
Het grootste deel van deze cd laten we horen in Nuove Musiche.

Uitzendingen: