Search for:
spinner

Parker-maand bij de Concertzender

za 12 mrt 2005

12 maart 1955. Dat is de dag waarop Charlie ‘Bird’ Parker overleed, nu 50 jaar geleden. Reden genoeg om zijn muziek in de maand maart uitvoerig te belichten. En dan zal niet alleen Parker zelf aan bod komen, maar ook musici bij wie zijn invloeden doorklinken of die hem eren door zijn muziek te spelen.

Klik op ‘programmagids’ en u vindt in de maand maart op de dinsdagen en vrijdagen uitgebreide informatie over alle Charlie Parker programma’s. Een paar daarvan lichten we er hieronder al uit.
Zoals drie maal ‘Parker Live’ (Jazz at the Philharmonic, 1949), Parker in Zweden (met de Swedish All Stars, 1950) en ‘Bird meets Dizzy & Chet’, opnamen van 1952 in Los Angeles.
Verder o.a.: Paul Desmond interviewt Charlie Parker (1954); ‘Comin’from Kansas City’, een impressie van het muziekleven in de jaren ’20 en ’30 in de stad die Charlie Parker voortbracht; Rock muzikanten met Parker’s muziek; Harold Jefta als Parker’s dubbelganger in Zuid-Afrika: ‘Parker meets Cape Town’; ‘Parker in Latin’ in het vrijdagavond Mambo programma.
En dan komt er nog een heel bijzondere jazznacht: saxofonist Dean Benedetti was diep onder de indruk van Parker en hij vroeg hem in 1947 toestemming om tijdens zijn concerten opnamen te mogen maken. Om ruimte op zijn disc-recorder te besparen nam hij alleen de solo’s van Charlie Parker op. Het werd een omvangrijk en merkwaardig document, waarvan een gedeelte op 7 cd’s is uitgebracht. In de nacht van 11 op 12 maart compleet te horen bij de Concertzender. Een unieke kans voor de Parker die-hards!