spinner

Paviljoen Ongehoorde Muziek in Eindhoven

ma 4 jun 2018

Wie in Eindhoven concerten met eigentijdse, experimentele of geïmproviseerde muziek wil meemaken, komt er bekaaid vanaf. Maar……

Waar ooit Het Apollohuis, Axes Jazzpower, het Van Abbemuseum, Café Wilhelmina en het Zuid-Nederlands Jazz Festival op zeer regelmatige basis allerlei experimenteels aan de muziekliefhebber serveerde, is het nu al lange tijd stil. Maar er is hoop.

Vorig jaar startte de -nota bene- Bossche musicus en oer-organisator Bart van Dongen zijn Paviljoen Ongehoorde Muziek aan de Eindhovense Ruysdaelbaan 106 (ingang Kempensebaan). Een nieuwe concertplek op een boogscheut van het befaamde Apollohuis aan de Tongelresestraat. In een oud schoollokaal/kookstudio heeft Van Dongen zijn ruime atelier ingericht, en er bovendien ruimte geschapen voor kleinschalige concerten. Dat deed Bart van Dongen tot voor kort ook in Den Bosch, in het Artuarium. Maar na het verdwijnen van die plek zocht de musicus naar andere locaties. Zijn Paviljoen aan de Kempensebaan (zichtbaar door een blinkend neonlicht ‘POM’ aan de buitenkant van het gebouw) is een hele vooruitgang. Hier programmeert Van Dongen veel helden uit de Nederlandse en buitenlandse improvisatiescene, maar vinden er ook kleine projectpresentaties plaats van jonge kunstenaars en componisten. In het verleden zijn er al optredens geweest van pianist Michiel Braam, componist Jesse Passenier, het Sima Duo, het Spinifex Ensemble, pianist Jarno van Es en het duo Lukas Simonis/Misha Feigin. In de maanden mei en juni heeft Van Dongen het aantal concerten flink opgeschroefd.

Zaterdag 2 juni gaf de Belgische alleskunner en gitarist Dirk Serries een duo-optreden met de Britse altviolist Benedict Taylor, een van de rijzende sterren binnen de Europese improvisatiescene. Taylor heeft in het verleden al samengewerkt met Tony Conrad, Keith Tippett, Evan Parker en Steve Beresford. Dirk Serries is een multi-talent dat onder het pseudoniem Vidna Obmana (1984-2007) duistere ambient uitbracht, maar allengs meer en meer aan het experimenteren is geslagen met bezwerende drones en gitaarimprovisaties. Naar aanleiding van studio-opnames knoopte het duo Serries-Taylor er ook een stel optredens aan vast. Beide musici leerden elkaar kennen via het Londense Raw Tonk label. In het Paviljoen Ongehoorde Muziek speelden ze twee sets van een half uur. Hardcore geïmproviseerde muziek volgens beproefd Brits recept. Denk aan meesterimprovisatoren als gitaristen Derek Bailey, John Russell en violist Phil Wachsmann. Zeer vrij geïmproviseerde muziek, waarbij de luisteraar zijn oren voortdurend moet spitsen. Geconcentreerd luisteren is dus vereist. Het soort vrijgevochten improvisatiemuziek dat je nog maar zeer zelden hoort op de jazzpodia en –festivals in het land.

Dirk Serries weet veel ongehoords aan zijn akoestische gitaar te ontlokken, en zijn spel is zeker gegroeid. Een bevrijdend onderzoek naar klank, zo vertelde Serries ook na afloop. Zo bewerkte hij de snaren met een schroevendraaier, wreef hij met de vingers over de gitaarkast, en produceerde hij glissandi met een slide. Het duo speelde zeer voortvarend met de dynamiek, zichzelf sturend langs spannende stiltes en meer energieke klankuitbarstingen. Grote motor was zonder meer altviolist Benedict Taylor. Met zijn beheerste spel haalde hij alles uit zijn vioolkast: van zinderende boventonen en flageoletten, tot dwarse vioolstreken en knetterende snaren.

Geen muziek die je thuis nog eens gezellig opzet, maar live zorgt de interactie tussen de musici en het grote verrassingselement voor een eigenzinnige concertervaring.

Binnenkort biedt het Eindhovense Paviljoen Ongehoorde Muziek nog verschillende optredens. Op 14 juni treedt het duo FELL aan, bestaande uit de Zwitserse drummer Simon Berz en de Eindhovense elektronica-specialist Toktek, en een week later, op 21 juni, is violist Oene van Geel te gast. Concerten vinden op onregelmatige basis plaats en worden nu nog aangekondigd via de eigen Facebook-pagina: www.facebook.com/POMEindhoven/

Geschreven door programmamaker Mark van de Voort.

Luister naar Pakrammel met muziek van Kodian Trio, Dikeman Lisle Serries Webster Quartet en Martina Verhoeven & Dirk Serries.

Luister naar X-Ray met muziek van Celer & Dirk Serries.

Luister naar X-Ray met muziek van Graham Dunning & Dirk Serries – Live At De Singer, 18-03-2017.

En voor de liefhebbers van geïmproviseerde ‘luister’ muziek en alles wat verder wordt verklankt tussen fluisterzacht en schreeuwend hard: Dirk Serries start als programmamaker bij de Concertzender, met de eerste aflevering van zijn maandelijkse programma Portamento op zondag 22 juli om 20:00 uur.

Portamento, een nieuw radioprogramma, iedere vierde zondag van de maand tussen Sensenta en X-Rated.